Директорот на ЦИА даде големо интервју за Путин: Не смее да си дозволи да загуби, а има погрешна претпоставка за Америка

Директорот на ЦИА, Вилијам Барнс, даде интервју за „Си-Би-Ес“ во кое Владимир Путин го нарече премногу самоуверен и процени дека нема да дозволи да загуби. Барнс рече дека рускиот претседател во моментов го советуваат погрешни луѓе и дека нема проблем со огромни загуби во човечкиот живот или економијата.

„Гледав со текот на годините како Владимир Путин го стеснуваше својот круг на соработници, во кои тој сè повеќе ја вреднуваше лојалноста пред компетентноста. Тоа е група луѓе кои му кажуваат што сака да слушне и кои знаат дека тоа нема да го добие. И мислам дека една од најголемите грешки во донесувањето одлуки во Русија е непосредно пред војната, бидејќи толку мал број луѓе меѓусебно ги поддржуваат длабоко погрешните претпоставки“.

„Путин е сè повеќе убеден дека знае подобро од кој било што е најдобро за Русија. Неговото чувство за предодреденост и апетитот за ризик исто така се зголемија. Тој се убеди себеси кон крајот на 2021 година дека стратешкиот прозорец за наметнување контрола врз Украина се затвори. Путин веруваше дека Украина е слаба и поделена, дека фокусот на Западот е на друго место и дека руската војска е модернизирана до точка на подготвеност за брза и решавачка победа. Се разбира, сите тие претпоставки се покажаа како длабоко погрешни“, рече Барнс.

„Русите мислат дека Америка има нарушен дефицит на внимание“

Тој разговараше со Сергеј Наришкин, шефот на руската надворешна разузнавачка служба и средбата ја нарече „разочарувачка“.

„Мојата цел не беше да зборувам за преговори, тоа ќе го направат Украинците. Целта ми беше да му ја пренесам на Наришкин, а преку него и на Путин, сериозноста на последиците доколку Русија одлучи да користи нуклеарно оружје. Апсолутно им дадов до знаење дека САД би го третирале таквиот потег на најсериозен начин. Ставот на Путин за Американците е дека тој мисли дека сите имаме нарушување на дефицитот на внимание и дека брзо ќе преминеме на друго прашање. И Тој разговараше со Сергеј Наришкин, шефот на руската надворешна разузнавачка служба и средбата ја нарече „разочарувачка“. „Мојата цел не беше да зборувам за преговори, тоа ќе го направат Украинците. Целта ми беше да му ја пренесам на Наришкин, а преку него и на Путин, сериозноста на последиците доколку Русија одлучи да користи нуклеарно оружје. Апсолутно им дадов до знаење дека САД би го третирале таквиот потег на најсериозен начин. Ставот на Путин за Американците е дека тој мисли дека сите имаме нарушување на дефицитот на внимание. Дека брзо ќе преминеме на друго прашање. И тој на многу начини мисли дека не може да победи некое време, но сигурно не може да загуби“, изјави Барнс. Тој на многу начини мисли дека може да добие на време, но сигурно ќе загуби“, изјави Барнс.

„Путин не е сентиментален кога станува збор за загубата на руски животи и масовната загуба на руското вооружување. Но, неговиот поглед на војната е сè уште полн со самодоверба, која треба да ја уништиме во 2023 година. Путин во моментов е премногу уверен во неговата способност да ја истроши Украина и тоа е неговата цел. Во одреден момент ќе мора да се соочи со зголемени трошоци и со мртви луѓе кои ќе се вратат во најсиромашните делови на Русија, од каде луѓето се испраќаат како топовско месо на фронтот. Има и кумулативна економска штета за Русија, како и огромна штета на репутацијата. Ова не е многу добра реклама за продажба на руско оружје. Но Путин е сè уште одлучен“, рече тој.

Погледнете извадок од интервјуто на Барнс за CBS.