ДОГОВОРОТ Е ПОСТИГНАТ! ОВАА земја се вооружува со американски “нуклеарни подморници”

0

Албанезе рече дека од почетокот на следната деценија на Австралија ќе и се испорачаат три американски подморници со нуклеарен погон од класата Вирџинија.

Американскиот претседател Џо Бајден и лидерите на Австралија и Обединетото Кралство најавија дека Австралија ќе купи нуклеарни подморници од САД за да ја модернизира својата флота, поради зголемената загриженост за влијанието на Кина во Индо-Пацификот.

  • Денеска објавуваме чекори за спроведување на нашиот прв проект во рамките на АУКУС и развој на капацитетот на австралиските нуклеарни подморници со конвенционално вооружување. Сакам да бидам јасен од почеток за да нема забуна или недоразбирање, овие подморници се напојувани, тие не се подморници на нуклеарен погон. Тие имаат нуклеарен погон – но тие не се нуклеарни – најави претседателот Џо Бајден.

Австралискиот премиер Ентони Албанес рече дека AUKUS претставува единствена инвестиција во одбранбениот сектор на Австралија.

  • Тоа ја зајакнува националната одбрана на Австралија и обезбедува безбедност и стабилност во регионот – рече тој.

Албанезе рече дека од почетокот на следната деценија Австралија ќе добие три американски подморници со нуклеарен погон од класата Вирџинија.

  • Горди сме и на партнерството со Обединетото Кралство за изградба на подморницата од следната генерација, која ќе се вика SSN-AUKUS. Нова, конвенционално вооружена подморница на нуклеарен погон, базирана на британски дизајн и во која се вградени најновите австралиски, британски и американски технологии – додаде премиерот на Австралија.

Партнерството AUKUS, објавено во 2021 година, го отвори патот за Австралија да пристапи до подморниците на нуклеарен погон, кои се поспособни од чамците со конвенционален погон, како противтежа на военото засилување на Кина.