ДОКОЛКУ НА МИТРОВДЕН ИМА ДОЖД И МРАЗ ТОА ЗНАЧИ САМО ЕДНО – Кои се најпознатите народи верувања за овој голем празник во Македонија ?

Според црковниот календар, на 8. ноември 2023 година, МПЦ-ОА и верниците го слават Митровден, православен празник посветен на Димитриј Солунски. 

Овој празник се смета за една од најголемите слави во Македонија и со него се поврзуваат голем број народни обичаи и верувања.

Митровден е празник посветен на Димитриј Солунски, античкиот заповедник на Солун кој одбил да ја изврши наредбата на царот Максимилијан да ги прогонува христијаните и јавно ја проповедал верата како единствена вистинска. Поради ова, тој бил фрлен во зандана каде што бил мачен и егзекутиран.

Бил погребан тајно, а според легендата, неговиот гроб мирисал на босилек и смола и оттаму потекнува името Митровден.

Низ Македонија има голем број храмови посветени на овој светител.

Митровден во минатото бил познат и како денот кога разбојниците (ајдуци) се разделувале да презимуваат некаде и повторно се среќаваат на Ѓурѓовден следната година. Затоа народот вели: „Почитта на Ѓурѓовден е хулиганска средба, почитта на Митровден е хулиганска разделба“. Очигледно, тоа може да ни каже, според верувањата каква зима не очекува. Па така, доколку во среда (08.11) има мраз, ќе имаме долга и студена зима со многу снег. 

Постои и верување дека во пресрет на Митровден мора да се завршат сите поголеми работи, особено крупните работи на терен и други работи што се прават надвор.

Нашиот народ верува дека на Митровден секој треба да остане дома и дека ова не е ден за примање гости. Ова не важи за оние кои слават или одат да слават со роднини или блиски пријатели, но мора да преноќат во својот дом. Се верува дека оној што нема да ја помине ноќта на Митровден во својот дом, цела година ќе ја помине ноќевајќи и „прикрадувајќи“ се по туѓи куќи.