ДОКТОРКА ПРЕДУПРЕДУВА – Младиот лук не е добар за лицата со овој здравствен проблем, сведете го конзумирањето на минимум

0

Не е толку корисно во овие ситуации!

Лукот е еден од сигурните знаци на пролетта и дефинитивно многумина го сакаат. Како и сите други видови (црн, бел, црвен кромид, праз, власец) има широк спектар на примени. Се одгледува повеќе од 5 милениуми и е една од првите култивирани култури, а денес расте низ целиот свет.

Младиот лук е хранливо богатство бидејќи содржи значителни количини на витамини А и Ц, а особено витамин К. Има и витамин Е, витамин Б комплекс и разни минерали и елементи: калиум, натриум, калциум, железо, сулфур, фосфор, магнезиум , хром, селен, манган.

– Покрај тоа што содржи витамини и минерали, на пример, витамин Ц, витамини од групата Б, влакна, содржи и флавоноиди, кои делуваат како антиоксиданси, намалувајќи ги воспалителните процеси во организмот. Најчесто влијаат на кардиоваскуларните процеси, дијабетесот и онколошките заболувања. Исто така, лукот позитивно влијае и на имунитетот – вели нутриционистката Наталија Нефедова во интервју за „Спутник“.

Таа исто така наведува дека лукот помага да се намали внесот на сол во организмот. Треба да се јаде редовно за да има превентивно дејство во борбата против болестите, смета нутриционистот.

– Единствен проблем е лошиот здив, но не од устата, туку од кожата, бидејќи мирисот на лукот се испушта низ порите – објасни Нефедова.

Сепак, некои луѓе имаат проблем со варењето на младиот кромид и треба да го избегнуваат.

– Младиот лук треба да се консумира на ограничен начин доколку имате чувствителен стомак, ако страдате од гастритис или имате киселина. Но, тоа не значи дека воопшто не треба да се јаде, туку потребно е да се консумираат оние количини лук што му одговараат на вашиот организам – заклучи Нефедова.