Доктор сериозно предупредува! Ова го јадеме секој ден, а предизвикува оштетување на мозокот: „Оваа храна обично седи на полиците во маркетите“ (ФОТО)

0

По презентирањето на најновата студија на Меѓународната конференција на Здружението за Алцхајмерова болест во Сан Диего, научниците и докторите откриле дека ако повеќе од 20% од дневните калории доаѓаат од ултра-обработена храна, поголема е веројатноста да доживеете пад на когнитивните способности, а можни се и опасности.

Што е „ултра-проработена храна“?

Конзервирање, пастеризирање, ферментирање, концентрирање – сето тоа се облици на преработка на храна.

Но, она што ја разликува „ултра-обработената храна“ (UPF) е тоа што таа е променета до непрепознатливост, односно таа е хемиски трансформирана, со помош на методи и состојки кои обично не се користат кога се готвиме дома.

Според Си-Ен-Ен, д-р Клаудија Суемото, една од авторите на студијата, забележала дека во Бразил ултра-обработената храна сочинува од 25% до 30% од калориите во просечната исхрана.

„Имаме Мекдоналдс, Бургер Кинг и јадеме многу чоколадо и бел леб“, рече д-р Суемото.

Како ултра-обработената храна влијае на здравјето на мозокот?

Оваа неодамнешна студија не е прва која воспоставува врска помеѓу ултра-обработената храна и когнитивното опаѓање на организмот. Студијата објавена во „The Journals of Gerontology“ претходно оваа година заклучи дека потрошувачката на ултра-обработено месо и масла/намази е поврзана со когнитивно намалување кај постарите возрасни лица со дијабетес тип 2.

Друга студија објавена во „Исхрана“ покажа дека ултра-обработената храна може негативно да влијае на цревната микробиота, што може да го промовира развојот на невродегенеративни болести.

Покрај тоа, студијата исто така забележува дека диетите со висока содржина на масти и едноставни јаглехидрати се поврзани со невроинфламација и намалена когнитивна функција. За жал, мозокот не е единствениот дел од телото под влијание на ултра-обработената храна.

Истражувањата покажуваат дека високиот калориски внес на ултра-обработена храна доведува до ослабена мускулна сила/сила и зголемен ризик од кардиоваскуларни и коронарни срцеви заболувања, цереброваскуларни заболувања, дијабетес тип 2, што го зголемува ризикот од смртност.