Долгогодишниот чувар на Путин откри тајни: “Живее во бункер, не користи мобилен ни интернет”

0

Поранешен капетан во Федералната гардиска служба на Кремљ, кој директно работел за рускиот претседател Владимир Путин, го нарече својот поранешен шеф „воен злосторник“. Тој во интервју објавено денеска откри тајни за рускиот претседател.

Глеб Каракулов минатата година побегна од Русија во Истанбул, поради неговите приговори за војната во Украина.

Како член на ФСО од 2009 година, тој работеше како инженер и го достигна чинот капетан и служеше како еден од офицерите за заштита на Путин. Каракулов изјави за истражувачката веб-страница „Досие центар“ дека тој е одговорен за шифрирање на директните комуникации со Путин и дека го придружувал рускиот лидер на повеќе од 180 патувања во текот на неговите 13 години во ФСО.

„Досие центар“ објави дека ја проверил автентичноста на документите на Каракулов и го нарече „највисокиот разузнавач во поновата руска историја кој пребегнал на Запад“.

Меѓу тврдењата на Каракулов е дека Путин и понатаму многу се плаши од заразување со вирусот COVID-19 и дека се плаши од обиди за атентат. Поради ова, тврди Каракулов, Путин поминува голем дел од своето време далеку од луѓето во неговите приватни резиденции, кои се нарекуваат негови „бункери“.

„Мораме да почитуваме строг карантин две недели пред секој настан, дури и оние што траат од 15 до 20 минути“, рече тој.

„Има група вработени кои се расчистени, кои го поминале овој двонеделен карантин. Тие се сметаат за „чисти“ и можат да работат во иста просторија со Путин“, откри Каракулов.

Тој додава дека Путин не е технолошки наклонет и дека во сите години на служба во ФСО никогаш не го видел Путин да користи мобилен телефон, ниту интернет. Информациите ги добива само од најтесниот круг, што значи дека живее во информативен вакуум, вели Каракулов.

Што се однесува до превозот на долги релации, Каракулов наведува дека Путин често го користи својот личен воз, бидејќи е „помалку впечатлив“.

„Авионите се појавуваат на одредени сервиси/мрежи“, рече Каракулов. Возовите не можат да се следат на ниту еден извор на информации. Тоа се прави со цел да се прикрие“, вели Каракулов. За време на патувањето во друга земја, Путин со себе носи телефонска говорница, објаснува поранешниот капетан.

Тој ја опиша кабината како „гломазна“ коцка висока околу 2,5 метри. Внатре има работна станица и телефон каде што Путин наводно може да комуницира без да се грижи за прислушкувањето на странското разузнавање.

Каракулов вели дека Путин инсистирал неговите чувари да му воспостават комуникација во засолниште за бомба за време на неодамнешното патување во Казахстан и дека тоа одржува услови слични на бункер во неговите резиденции. Канцелариите во неговите резиденции беа дизајнирани идентично за да ја сокријат неговата точна локација, вели Каракулов.

Заедно со споделувањето на тајните за претседателот, Каракулов се осврна на гласината што нашироко беше објавена во медиумите по инвазијата на Украина на 24 февруари 2022 година: дека Путин боледува од тешка болест. Каракулов рече дека не им верува на гласините, додавајќи дека рускиот лидер редовно оди на медицински прегледи.

„Тој е во подобро здравје од многу други луѓе на негова возраст“, ​​рече Каракулов.

Тој ги повика своите колеги од ФСО да одбијат послушност на Путин поради неоправданиот напад на суверена земја.

„Нашиот претседател стана воен злосторник“, рече Каракулов.