Домашните работи согоруваат калории: Дали знаете кои согоруваат најмногу?

Многумина не уживаат во домашните обврски, чистењето на бањата и кујната, перењето алишта, пеглањето. Сепак, можеби ќе се чувствувате мотивирани да ги завршите сите задачи што ги имате доколку ги знаевте придобивките за вас.

Всушност, истражувањето на Wren Kitchens открива дека согоруваме повеќе од 50.000 калории секој месец, само извршувајќи ги домашните работи. Што значи дека можете да согорувате до 1478 калории секој ден.

Wren Kitchens проценува дека трошиме 138 минути бришејќи подови секоја недела, согорувајќи 405 калории. Тоа е еквивалент на правење 340 чучњеви и во исто време продуктивност.

Сите активности кои согоруваат најмногу калории се одлични за тонирање на мускулите на рацете и рамената. Правосмукалката е веднаш зад бришењето, бидејќи согорувате 387 калории на секои 132 минути чистење на домот.

Метењето подови е исто така одлично за кондиција, па трошењето време на бришење, чистење со правосмукалка и метење може да согорите повеќе од 1.000 калории секоја недела.

Подигнувањето торби од автомобилот е добро за вашата кондиција и можете да согорите повеќе од 300 калории секоја недела. Секогаш се движат работите низ куќата? Без разлика дали се работи за наоѓање нов дом за растение или за преместување мебел, несредувањето може да ви помогне да се вклопите за кратко време. Додека трчате нагоре и надолу по скалите, движејќи се наоколу, се проценува дека ќе согорите дури 240 калории дневно.

Перењето алишта може да биде долг и напорен процес. Кога ќе ја наполните машината, ќе ја испразните, ќе ја испеглате облеката и ќе ја оставите, веројатно се чувствувате како да сте вежбале. Но всушност тоа е. Перењето алишта, пеглањето и фрлањето облека може да согорите над 700 калории секоја недела.