ДО 2050 ГОДИНА ПОВЕЌЕ ОД 800 МИЛИОНИ ЛУЃЕ ЌЕ ЗАБОЛАТ ОД ОВАА БОЛЕСТ – Симптомот кој го игнорираме сите е многу опасен за нашето здравје

0

Болката во грбот е чест проблем денес. За оваа болка има многу причини, како што се недостаток на вежбање или лошото движење на телото. Нашите тела, а со тоа и грбот, сакаат да се движат и да се исправат. Не е ни чудо што нашиот ‘рбет и другите делови од телото се повеќе осетливи со текот на времето бидејќи не ги третираме правилно.

Експерти од Универзитетот во Сиднеј, Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вашингтон и научни организации дојдоа до загрижувачки заклучок. Тие очекуваат дека до 2050 година дури 800 милиони луѓе ќе страдаат од болки во грбот . Резултатите од студијата се објавени во престижното медицинско списание The Lancet Rheumatology.

Авторите направиле анализа на податоците од 1990 до 2020 година, во која биле вклучени учесници во студијата од 204 земји. Некои учесници во студијата се пожалиле на болки во долниот дел на грбот или болки во грбот воопшто. Научниците откриваат дека до 2017 година, бројот на такви случаи надминал половина милијарда. Во 2020 година веќе имало околу 619 милиони пациенти кои го имале овој симптом – болки во грбот.

Болката во долниот дел на грбот е најчеста мускулно-скелетна болест кај луѓето, а најчесто ја погодува работоспособното население. Истражувањата покажуваат дека осум до 10 луѓе ја имаат искусено барем еднаш во животот оваа болка, а огромното мнозинство од нив некогаш повторно ја чуствуваат. Тоа е една од десетте најчести причини за посета на физијатар. Докажано е дека пушењето ја зголемува болката во долниот дел на грбот бидејќи никотинот ги стеснува крвните садови, што предизвикува болка. Дебелината и оптоварувањето на ‘рбетот со вишок килограми предизвикуваат и болки во грбот, кои особено ги чувствуваат трудниците. Болеста најчесто се јавува во форма на болка во пределот на грбот, спонтано поминува за четири до шест недели и не бара никакви посебни форми на лекување – тоа е т.н. акутна ишијас, а ако трае подолго од 12 недели, тогаш преминува во хронична.

Кај 80-85 отсто од луѓето се повлекува во рок од неколку дена до неколку недели. Болката се чувствува во лумбалниот дел на ‘рбетот, кој може да се ограничи на грбот, што потоа е едноставна или некомплицирана болка во долниот дел на грбот, а може да оди до ногата до коленото или стапалото, па затоа се нарекува лумбошиалгија. Ако, заедно со болката, се појават и некои невролошки нарушувања како што се болки на стапалото, инконтиненција на урина или столица итн., тогаш ова е веќе сериозна состојба која бара итна интервенција од хирург.

Вкупно 843 милиони луѓе во светот ќе заболат од оваа болест – главно поради зголемениот број и стареење на населението.

Докторскиот тим смета дека недостатокот на дијагноза, игнорирањето на симптомите и несоодветниот третман на болката може да доведе до сериозни последици,  бидејќи болките во долниот дел на грбот се водечка причина за инвалидитет во светот.