Драматична ситуација во Амазон: Над 100 делфини загинаа поради рекордни температури!

Во бразилската Амазонија, поточно во езерото Тефе, се случи алармантна трагедија.

Повеќе од сто делфини беа пронајдени мртви во услови на историска суша и рекордно високи температури на водата кои на некои места надминаа 38,8 Целзиусови степени или 102 Целзиусови степени.

Оваа драматична ситуација ги загрижува научниците и еколозите, а причините за масовната смрт на делфините остануваат обвиени со мистерија.

За овој трагичен настан јавноста ја информираше Институтот Мамирау, истражувачка институција финансирана од бразилското Министерство за наука.

Иако сè уште не е можно со сигурност да се утврди причината за овој екстремен настан, експертите сметаат дека рекордно високите езерски температури и историската суша во Амазон се главните фактори кои доведоа до оваа масовна смрт.

Во соопштението на институтот Мамирау, се наведува дека на некои точки на езерото Тефе достигнала температура од дури 39 степени Целзиусови, што е застрашувачки висока.

Сувата сезона на Амазон моментално е во полн ек, а реката Амазон, најголемиот воден пат во светот, се соочува со намалени нивоа на вода.

Освен делфините, поради рекордно високите температури страдаат и други видови речна фауна.

Пексели


Фото: Пексели

Во обид да ги спасат преживеаните делфини, истражувачите и активистите се обидуваат да ги преместат од лагуните и езерата на периферијата на езерото до главното тело на реката каде што водата е поладна.

Но, ваквата операција не е воопшто едноставна поради големата оддалеченост на областа.

Андре Коељо, истражувач од Институтот Мамирау, истакнува дека префрлањето на речните делфини во други реки не е безбедно, бидејќи пред да се пуштат животните во дивината, потребно е да се провери дали има токсини или вируси.

Оваа суша во Амазон има и сериозни економски последици.

Во 59 општини во сојузната држава Амазонас се забележани подпросечни нивоа на водата, што ги наруши транспортните и риболовните активности на реката.

Властите стравуваат дека акутната суша ќе продолжи и во следните неколку недели, што може да доведе до повеќе смртни случаи на делфини и дополнително да го загрози екосистемот на овој важен регион.

Оваа алармантна ситуација во Амазон не потсетува на итноста на борбата против климатските промени и нејзините деструктивни ефекти врз природниот свет.

Масовното изумирање на делфините е само еден од многуте знаци дека треба да се преземат сериозни чекори за да се спаси нашата планета.