ДРАМА ВО ЦИРИХ – Големата швајцарска банка пропаѓа, акциите тонат, парите се повлекуваат! Една информација го открива вистинскиот размер на катастрофата

Credit Suisse, која денес загуби 25 отсто од вредноста на акциите, зад себе има години на големи скандали

Се чини дека кризата на доверба во банките што ја иницираше колапсот на американската банка од Силиконската долина (SVB) може да ја понесе со себе и џиновската европска банка Credit Suisse. Иако проблемите на Credit Suisse не наликуваат на оние на SVB, таа институција основана пред 167 години неодамна беше оптоварена со низа скандали и придружни истраги, а сите подобро информирани учесници на пазарот знаат дека поради погрешните деловни проценки и лошата контрола на ризикот, таа стана најслабата алка во големо европско банкарство.

Бројот на скандали што следеа по Credit Suisse – една од најголемите и најпознатите компании во бизнисот за управување со личното богатство – беше всушност неверојатен, а во него беа вклучени како актери криминалци, руски олигарси, шверцери на дрога…

Ситуацијата во Credit Suisse може брзо да ја уништи легендата за безбедно швајцарско банкарство.

Паѓаат акции

Акциите на Credit Suisse паднаа за повеќе од 25 отсто за време на денешното тргување на берзата, со што се спуштија на најниско ниво во историјата.

Впечаток е дека големата швајцарска банка ја загуби довербата кај инвеститорите, особено што најголемиот акционер, претседателот на саудиската национална банка изјави дека не се заинтересирани за докапитализација или ново спасување на Credit Suisse. Имено, тие имаат нешто помалку од 10 отсто од акциите, а преминувањето на тој праг би значело изложување на повисоки барања од саудиските и европските регулатори, што тие не го сакаат. На директно прашање дали се подготвени за нови инвестиции во Creidt Suisse, Амар Ал Кудри вели: „Одговорот е апсолутно не“.

Пред само неколку часа во деловните медиуми протече информација дека Credit Suisse се обратила до Швајцарската национална банка за помош за да добие барем поддршка од јавноста. Во овој момент, сè уште не е јасно дали менаџерите на Credit Suisse се обратиле до швајцарската народна банка само за јавна поддршка (бидејќи тврдат дека се добро капитализирани) или дали сè уште им е потребна финансиска инјекција за одржување на ликвидноста.

Во текот на денот признаа дека имале големи одливи, но не прецизираа колку. Извршниот директор Улрих Корнер само потврди дека клиентите продолжуваат да ги повлекуваат своите пари. Во текот на минатата година од Credit Suisse на различни начини биле повлечени 111 милијарди швајцарски франци.

Низа скандали

Најистакнат меѓу скандалите во кои се најде Credit Suisse во последните години е оној поврзан со колапсот на Archegos Capital. Потоа забележаа огромни загуби во трговијата. Сè уште се свежи сеќавањата за загубата од 10 милијарди долари во инвестициски фондови по колапсот на финансиската компанија Гринсил.

За Фајненшл тајмс, аналитичарот на Опимас, Октавио Маренци коментира: „Се чини неизбежно да интервенира Швајцарската национална банка. Централната банка и швајцарската влада се целосно свесни дека неуспехот на Credit Suisse или какви било загуби на штедачите ќе ја уништи репутацијата на Швајцарија како финансиски центар“.

Колку се исплашени инвеститорите од ситуацијата во Credit Suisse говори податокот дека распонот на Банката на 5-годишните свопови за кредитни обврски се зголеми за екстремни 565 базични поени, додека на почетокот на месецот беше 350 базични поени. Дури и подобро капитализираните финансиски куќи од Credit Suisse тешко можат да издржат толку голема недоверба кај инвеститорите.

5-годишно ЦДС движење на Credit Suisse

Колку е драматична ситуацијата доволно говори и фактот што Европската централна банка побара од големите европски кредитори да ја пријават својата изложеност на Credit Suisse. Тоа значи дека веќе се разработуваат сценарија за можен колапс на Credit Suisse.

Очигледно, Европската централна банка веќе разговарала дали треба да излезат со соопштение за смирување на пазарите, но одлучиле да не го прават тоа бидејќи процениле дека нивната изјава може уште повеќе да ги вознемири пазарите.

Прашањето е дали институциите на Соединетите Американски Држави – Министерството за финансии, Федералните резерви и FDIC – добро се справија со колапсот на СВБ. Глобалните пазари не изгледаат многу помирни по нивното решавање.

Во текот на денот под притисок од кризата на доверба во банкарскиот систем беа и акциите на другите големи банки во Европа. Сосиете Џенерал потона 11 отсто, ИНГ 8 отсто, Дојче банк 7 отсто… Интригантно е тоа што американските инвестициски гиганти забележаа помал пад од европските банки. Citigroup падна за 5 отсто, JPMorgan 4,6 отсто. Банките во индексот Stoxx 600 изгубија вкупно 16 отсто од вредноста на акциите минатата недела.