Државниот инспекторат за животна средина во Македонија извршил 955 контроли, констатирани 244 неправилности

Државниот инспекторат за животна средина (ИСХМ) извршил над 955 контроли, при што биле констатирани 244 неправилности. За загадувачите на животната средина е поведена прекршочна постапка. Од Инспекторатот соопштуваат дека дел од овие постапки се во судовите, дел во комисијата на Министерството за екологија а останатите се со платни налози и се спроведени.

„Поведена е прекршочна постапка за повеќе правни лица…Санкционирани се сите оние кои ги надминуваат дозволените стапки на загадување, или други видови на загадување, а вкупната сума од над 300.000 евра покажува дека е постапено против сите загадувачи. , без разлика дали се работи за правни или физички лица“, изјави Сретен Стојковски, Државен инспекторат за животна средина.

Покрај прекршочните постапки, Инспекторатот има поднесено и две кривични пријави за загрозување на животната средина.

„Против правните лица „Рециклирај Екостарт“ и „Сатус“ се поднесени две кривични пријави за оставање опасен отпад на локацијата во село Орман, поточно загрозување на животната средина со отпад, согласно Кривичниот законик. И втората кривична пријава е поднесена против непознат сторител, на локацијата на село Калиште, брегот на езерото во општина Струга, поради уништување на заштитени видови флора и фауна, уништување на живеалиштето. и узурпација на недвижности, според Кривичниот законик“, изјави Сретен Стојковски, Државен инспекторат за животна средина.

Стојковски најави дека кон средината на месецов ќе стапат на сила измените, според кои за кривични дела каде што постои голем ризик за животната средина, казните одат и до 10 години затвор.