Д-Р САМАРЏИЌ ПРЕДУПРЕДУВА: НИКОГАШ не ги земајте овие СУПЛЕМЕНТИ на своја РАКА, причината е СТРАШНА

Проф. д-р Јанко Самарџиќ, клинички фармаколог од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Белград за „РТС Ординација“ појасни неколку сомнежи во врска со суплементите

Витамините и минералите кои нашето тело не може да ги произведе, луѓето најчесто ги внесува со помош на храна, но и голем избор на суплементи. Меѓутоа, како точно знаеме кој витамин или минерал ни е потребен и како да не претеруваме, особено во сезоната на грип, вируси и настинки?

Проф. Д-р Јанко Самарџиќ, клинички фармаколог од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Белград за „РТС Ординација“ појасни неколку сомнежи во врска со суплементите .

„Поентата не е да се поправа и да се зајакне имунитетот. имуномодулаторно дејство, што би значело дека навистина влијаат на имунитетот и го доведуваат во рамнотежа“, вели проф. д-р Самарџиќ.

Витамин Д

Витамин Д, витамин, витамини, капсули, таблети, лекови, лекови

„Имаме најмногу докази за витаминот Д. Со него не се сомневаме дали има ефект на имуномодулација (балансирање на имунолошкиот систем). Меѓу другите хранливи состојки, би ги споменал бета-глуканите, доколку се од добри извори. ако се добро прочистени, можат да имаат имуномодулациски ефект“, објаснува фармакологот за РТС.

„Препорачаното ниво е сепак од 400 до 800 меѓународни единици. Сепак, знаеме дека кога се изразуваат дефицити, кога тој дефицит е присутен, треба да се земаат дози од 1000, 2000 меѓународни единици, а понекогаш и до 5000“, вели д-р. Самарџиќ и додава дека денес недостатокот на витамини се решава во рок од три месеци од зголемената суплементација.

„Комбинацијата со витамин К2 е исклучително добра. Во теорија, витаминот Д може да има еден несакан ефект, а тоа е прекумерно зголемување на калциумот. Ова се случува во огромни дози кои се педесет пати повисоки од оние за кои зборувавме. Тие дози можат да наштетат крвните садови и бубрезите, а витаминот К2 го спречува тоа да се случи“, вели фармакологот д-р Самарџиќ.

Исто така, магнезиумот е клучен за дејството на витаминот Д. Неопходно е да се врши циркулација на витаминот Д и негово врзување за ткивата. Но, повторно, внимавајте да не претерате!

Магнезиум

Со прекумерна консумација на магнезиум се јавуваат чести главоболки кои се помалку реагираат на аналгетици, промени на расположението, појава на срцеви аритмии, грчеви во мускулите, забележува докторот. Исто така, понекогаш тоа може да се случи слично кога станува збор за други минерали.

Симптоми на недостаток на магнезиум се : главоболка, нарушување на расположението, хроничен замор, проблеми со концентрацијата и многу други.

Витамин Ц

Докторот наведува дека витаминот Ц почесто им недостига кај пушачите и затоа треба да се воведе повеќе суплементација со овој витамин, околу 500 милиграми дневно, не повеќе.

Б12

„ Витаминот Б12 е интересен затоа што многу се зборува за него во последниве години. Неговиот дефицит е утврден кај 20 отсто од возрасната европска популација. Процентот е поголем ако имаме специфична исхрана, да речеме за вегетаријанци или вегани во 80 , дури 90%, има одреден дефицит на витамин Б12“, објаснува д-р Самарџиќ за РТС.

Не на своја рака!

Витамини кои никогаш не треба да ги земаме сами се: цинк, калциум, селен, железо! Треба да бидете внимателни и со витамините А, Д, Е и К.

“Овие витамини се раствораат во масти и имаат поголем ризик од предозирање и потенцијална токсичност. Сите витамини, кога се земаат во големи дози, предизвикуваат дијареа, повраќање, гадење. При земање поголеми дози на витамин А може да дојде до оштетување на видот. Се препорачува да се користете бета-каротин, тој ќе се метаболизира и активира само онолку колку што е потребно.Не го препорачуваме бета-каротинот за пушачите.Има студија која покажува дека оние кои земале големи дози на бета-каротин, а се работи за пушач , имаат зголемена инциденца на рак на белите дробови“, вели фармакологот д-р Самарџиќ.

Внимателно со цинкот!

„Цинкот има свое место во превенцијата на болести. За време на пандемијата на корона вирусот, имавме ситуација кога цинкот имаше ефект, но потоа студиите покажаа дека тој не може да има ефект кај тешко болните пациенти. Цинкот се врзува за обвивката на вирусот и спречува тој вирус да влезе во клетката „Во моментот кога вирусот е во клетката, доцниш“, објасни на крајот д-р Јанко Самарџиќ.