Европската комисија предлага отварање на преговори со овие земји! Фон дер Лајен: „БИХ ќе почека до следната година…“

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен денеска изјави дека извештајот за проширувањето е усвоен денеска и Комисијата предложи да се отворат преговорите за проширување со Украина и Молдавија и Босна и Херцеговина кога ќе се исполнат условите, како и со Грузија.

Украина сè уште се соочува со трагедија и војна, но спроведува реформи.

– Врз основа на тоа, комисијата препорачува отворање преговори за пристапување и отворање рамки со совети – рече таа.

Кога станува збор за Молдавија, таа е подложна на постојана дестабилизација и се соочува со сајбер војна.

Кога станува збор за Босна и Херцеговина, таа рече дека ЕК препознала бројни позитивни чекори, како што е напредокот во борбата против криминалот, но наведе и дека Република Српска донела одредени неуставни закони, поради што предлогот за кандидатура се одложува до март 2024 година.

Таа посочи дека досегашните проширувања донеле големи предности.

– Сите сме победници за новите членови, придобивките се големи, сето тоа го зголемува просперитетот и стабилноста – рече таа.

Според неа, проширувањето е инвестиција во безбедноста и стабилноста.

– Во овие времиња, проширувањето ни дава посилен глас во светот. Тоа е единствена можност за нас и за земјите кандидати – заклучи таа.