Европската централна банка повторно ги зголеми каматните стапки

0

ЕЦБ ги зголеми каматните стапки за половина процентен поен, па каматната стапка за рефинансирање на банките од 8 февруари ќе биде три отсто, а за банкарските депозити 2,5 отсто.

Европската централна банка (ЕЦБ) повторно ги зголеми каматните стапки, за половина процентен поен, велејќи дека се уште планира да ја ограничи инфлацијата во еврозоната со ограничување на побарувачката, и покрај забавувањето на економскиот раст.

Во втората половина од минатата година Европската централна банка ги зголеми каматните стапки за 2,5 процентни поени со цел да ја пригуши инфлацијата, која во октомври достигна 10,6 отсто, што е највисоко ниво од формирањето на еврозоната.

Во ноември и декември растот на цените забави благодарение на поблагите поскапувања на енергенсите, а банката на декемвриската седница ги зголеми каматните стапки за половина процентен поен, поблаг отколку во октомври, кога ги зголеми за три четвртини од процентниот поен.

На седницата во четвртокот повторно ги покачи за половина процентен поен, па каматната стапка за рефинансирање на банките од 8 февруари ќе биде три отсто, а за банкарските депозити 2,5 отсто, пренесува Хина.

Потисната потрошувачка и производство

Комерцијалните банки во иднина ќе плаќаат каматна стапка од 3,25 отсто за кредитите преку ноќ.

ЕЦБ соопшти дека повторно ќе ги зголеми каматните стапки за половина процентен поен на состанокот во март, и покрај прогнозите во декември дека економијата на еврозоната ќе порасне за само 0,5 отсто во 2023 година.

„Одржувањето на каматните стапки на рестриктивно ниво ќе ја намали инфлацијата со текот на времето преку ограничување на побарувачката и во исто време ќе заштити од ризикот од континуиран пораст на инфлаторните очекувања“, се вели во соопштението.

Инфлацијата и построгите услови за финансирање ја намалија потрошувачката и производството, особено во индустријата, но тензијата во синџирите на снабдување се намалува, снабдувањето со гас е посигурно од порано, изјави на прес-конференција претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард.

Програма за купување средства

Растот на платите и неодамнешното намалување на цените на енергијата ќе го ублажат истовремениот пад на куповната моќ на граѓаните, што ќе ја поддржи потрошувачката, тврди Лагард.

Според проценките од декември, ЕЦБ очекува дека инфлацијата во еврозоната ќе забави на 6,3 отсто оваа година, од 8,4 отсто во 2022 година. сè уште се над целното ниво на ЕЦБ од околу два отсто.

На денешната седница банката потврди и дека од март до крајот на јуни ќе го намали портфолиото на средства купени како дел од програмата АПП, во просек за 15 милијарди месечно, со напомена дека приходите ќе се инвестираат, меѓу други работи, во обврзници на компании со „подобри резултати за климата“.

АПП е програма за купување средства со која ЕЦБ се обиде да ја поддржи економијата и инфлацијата во еврозоната по должничката криза на почетокот на минатата деценија.