ЕДИНСТВЕН ПРИМЕРОК – Хебрејската Библија стара повеќе од 1.000 години се продава за 50 милиони долари (ВИДЕО)

Хебрејска Библија стара повеќе од 1.000 години ќе биде продадена на аукција во Њујорк за околу 50 милиони долари, објави аукциската куќа Сотби.

Датира од крајот на деветтиот до почетокот на десеттиот век, Кодексот Сасун е најстарата и најкомплетната хебрејска Библија откриена некогаш. Ќе стане најскапиот историски документ или ракопис што некогаш бил пуштен во продажба кога Сотби ќе го продаде на аукција во мај.

„(Тоа) несомнено е еден од најважните и најуникатни текстови во човечката историја“, рече Ричард Остин, глобален шеф на книги и ракописи на Сотби.

Кодексот Сасун е еден од само двата кодекси, или ракописи, што ги содржи сите 24 книги од хебрејската Библија што преживеале до денешно време. Тој е значително поцелосен од Кодексот на Алепо и постар од Ленинградскиот кодекс, две други познати рани хебрејски Библии, велат од Сотби.

Ракописот претставува врска помеѓу свитоците од Мртвото Море, кои датираат од третиот век п.н.е., и денешниот современ прифатен облик на хебрејската Библија.

Името го добил по претходниот сопственик, Дејвид Соломон Сасун (1880-1942), кој ја собрал најважната приватна збирка на антички еврејски текстови во светот.

Документот е ставен на аукција за прв пат по повеќе од 30 години, со проценка на предпродажба помеѓу 30 и 50 милиони долари.

Во ноември 2021 година, Sotheby’s продаде едно од првите отпечатоци на Уставот на САД за 43 милиони долари, што е рекордна цена за историски ракопис.