ЕУ ги здружи силите со воената индустрија и го зголемува производството на оружје: „Не можеме повеќе да чекаме“

Европската унија би можела да се здружи со воената индустрија за да произведе што е можно повеќе муниција за Украина.

Претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен во саботата рече дека ЕУ може да биде партнер со воената индустрија за да го зголеми производството на муниција за Украина и да ги обнови сопствените резерви.

Таа го спореди овој план со она што го направи Унијата за време на пандемијата кога беше неопходно да се произведат огромни количини вакцини против коронавирусот.

„Можеме да разгледаме големи договори кои ќе им овозможат на одбранбените компании да инвестираат во производствени линии за да го забрзаат производството и да ги зголемат количините што можат да ги испорачаат“, рече Фон дер Лајен на безбедносната конференција во Минхен.

Таа нагласи дека Унијата не може да чека месеци и години за да ги обнови своите воени резерви или да испрати гранати од голем калибар во Украина.

„Сега е време да се зголеми производството на она што и треба на Украина, како што е стандардизирана муниција“, рече фон дер Лајен.

Испораката на огромни количини муниција во Украина предизвика загриженост кај некои членки на ЕУ дека би можеле да останат без залихи. Собрани во главниот град на Баварија, западните лидери во петокот најавија интензивирање на воената помош за Украина, вклучувајќи муниција и оружје, особено тенкови.