ЕУ има за цел да ги заштит5и чувствителните технолошки информации од странски актери

– Европската комисија денес предложи нова стратегија чија цел е да се спречи истекување на чувствителни технолошки информации кај актери кои не се членки на ЕУ, што би можеле да ги злоупотребат, јавува Анадолу.

Урсула фон дер Лајен, претседателката на Европската комисија, на прес-конференција во Брисел ја претстави Европската стратегија за економска безбедност.

Таа објасни дека стратегијата има за цел „да ја промовира конкурентноста“ на европската индустрија и да се заштитат од ризикот што го идентификувале.

„Треба да се погрижиме капиталот на европските компании, нивното знаење, нивната експертиза, нивното истражување да не се злоупотребуваат од земјите од интерес за воена примена“, рече Фон дер Лајен.

Предлогот му наложува на извршното тело на ЕУ да ги контролира излезните инвестиции на европските компании или извозот во странски компании, што може да доведе до откривање на чувствителни технолошки информации во сектори како што се микроелектрониката, квантното инженерство, роботиката, вештачката интелигенција и биотехнологијата.

Исто така, ќе ѝ овозможи на ЕУ да ги спречи странските инвестиции во европските компании доколку ризикува да даде преголемо влијание врз европската клучна инфраструктура или знаење.

Стратегијата се однесува на ризиците поврзани со отпорноста на синџирите на снабдување и критичната инфраструктура, вклучително и енергетската безбедност, како и ризиците поврзани со истекување на технологија и „вооружување на економските зависности“, се вели во соопштението на Европската комисија.

Во документот директно не се споменува Кина, но предлогот јасно се приклучува на новата политика на Блокот, претставена од Фон дер Лајен во март, која има за цел да го отстрани ризикот наместо да ги подели релациите со втората светска најголема економија.

Лидерите на ЕУ ќе разговараат за стратегијата на претстојниот самит на 29 и 30 јуни.