ЕУ нема да финансира гранични огради, туку само инфраструктура

0

ЕУ нема да финансира изградба на огради долж нејзините надворешни граници.

Тоа стана јасно од зборовите на претседателот на Европската комисија, како и од заклучоците на специјалниот Европски совет во Брисел.

„ Границите ќе бидат обезбедени преку интегриран пакет мобилна и фиксна инфраструктура што ЕУ планира да ја обезбеди “, рече Фон дер Лајен по завршувањето на самитот рано утринава. Пакетот е дел од бриселските пилот проекти.

„ Еден од проектите што ги таргетираме има постоечка ограда, но ништо повеќе. Тоа не функционира. Јасно е дека ви требаат камери, средства за надзор, патишта долж границата за патроли, опремен персонал, набљудувачки кули, возила “, рече претседателот на ЕК.

Постојат три извори на финансирање за ова.

Првиот е националното финансирање, каде што една земја е слободна да дава пари за она што смета дека е неопходно.

Втората опција е билатерално финансирање, односно од една во друга земја членка. Ова е и една од опциите на механизмот за солидарност.

Финансирање има и од ЕУ и Фон дер Лајен истакна дека е многу јасно за што се даваат парите.

„ Фокусот е да се има надворешна граница , да се знае дека ако некој дојде до неа, постои процедура која треба да биде иста за надворешните граници “, резимира таа.

Ќе биде лансиран и пилот проект за да и помогне на ЕУ да се справи со потребата за брзо враќање на мигрантите. Тука ќе помогнат Фронтекс, Агенцијата за азил на ЕУ и Европол.

Водачите се согласија дека земјите-членки меѓусебно ќе ги признаат одлуките за враќање. Доколку таква одлука се донесе во една земја на ЕУ , ќе важи и во другата 26. Тоа значи дека ако лицето оди во друга земја членка, нема да биде потребно да се повторуваат веќе применетите процедури, објасни Урсула фон дер Лајен. .

Ќе се прошири и употребата на концептот на безбедни трети лица. Ова ќе го отвори патот за заедничка европска листа и заеднички пристап за зголемување на приносите.

Што ќе вклучуваат следните санкции против Русија?

„ Десеттиот пакет санкции против Русија најмногу ќе вклучува стоки што се незаменливи “, рече Урсула фон дер Лајен. Тоа ќе влијае на извозот вреден 10 милијарди евра.

Станува збор пред се за технологии и резервни делови кои ги користи воениот комплекс на Кремљ.

„ Можеме да го направиме тоа затоа што сме единствениот снабдувач “, истакна Фон дер Лејен .

И додаде дека кога, на пример, украинските вооружени сили соборуваат иранско беспилотно летало, ЕУ детално ги анализира неговите компоненти. И ако има такви што доаѓаат од нејзините земји-членки, тоа треба да се направи за да се забрани нивниот извоз во Русија и Иран.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски пристигна специјално за да учествува на состанокот. Тој предложи воведување санкции за руската државна компанија Росатом. Но, ниту на прес-конференцијата со него, ниту по завршувањето на Европскиот совет, Урсула фон дер Лајен не спомна рестриктивни мерки во областа на енергетиката.

Истовремено, естонскиот премиер Каја Калас на почетокот на состанокот предложи земјите-членки на ЕУ заеднички да купат оружје и муниција за Украина. Сепак, не беше донесена одлука.

„ Почувствувавме дека има потреба од подобра подготовка за тоа како да се постигне напредок по ова важно прашање “, објасни претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел. – „ Сепак, добрата работа е тоа што почувствувавме широка поддршка за принципот на заедничко делување, на поевропски начин. Мора да постои заеднички пристап за да се осигура дека индустрискиот сектор ќе го забрза производството на муниција. На овој начин ќе ги исполниме нашите обврски и ќе се погрижиме да ги надополниме нашите залихи, а Европскиот совет ќе може да биде поконкретен во разговорите “.

Олесната државна помош за чисти технологии

ЕУ ќе преземе итни мерки за да овозможи насочена, временски ограничена и пропорционална државна помош во области како што се чистите технологии, кои се централни за зелената транзиција.

Овие мерки се одговор на зголемената владина помош во САД според американскиот Закон за намалување на инфлацијата. На Европскиот совет Урсула фон дер Лајен пред лидерите на земјите-членки го претстави Индустрискиот план за зелена транзиција.

Постапките за овластување за државна помош треба да се направат полесни, побрзи и попредвидливи. Инструментите како што се Важните проекти од заеднички европски интерес (IPCEI) треба да имаат поголема транспарентност и нивниот развој и евалуација треба да биде побрз.

Потребно е финансирање на ниво на ЕУ за да се олесни зелената транзиција низ Унијата. Затоа треба да се олесни пристапот до средствата.

Мора да има лесни и јасни услови за инвестирање во ЕУ. Меѓу нив е обезбедувањето пристап до клучните суровини потребни за индустриите поврзани со постигнување на целите за климатска неутралност до 2050 година.

Обуката, подобрувањето на знаењето и преквалификацијата во областа на зелената и дигиталната транзиција се исто така исклучително важни.