ЕУ претстави нов план за раст за Западен Балкан, вклучувајќи помош од 6 милијарди евра

Денеска Европската комисија усвои нов План за раст за Западен Балкан со цел да донесе некои од придобивките од членството во регионот пред пристапувањето, да го зајакне економскиот раст и да го забрза многу потребното социоекономско приближување.

Целта е да им се овозможи на земјите-партнери да ги интензивираат реформите и инвестициите со цел значително да се забрза процесот на експанзија и раст на нивните економии.

За таа цел е предложен нов Инструмент за реформи и раст за Западен Балкан вреден 6 милијарди евра за периодот од 2024-2027 година. Плаќањата ќе се вршат само кога ќе се спроведат договорените реформи.

Новиот План за раст за Западен Балкан се заснова на четири столба чија цел е: Зајакнување на економската интеграција со единствениот пазар на Европската унија, под услов Западен Балкан да се усогласи со правилата на единствениот пазар и да ги отвори соодветните сектори и области за сите нејзини соседи во исто време, во согласност со заедничкиот регионален пазар.

Се предлагаат седум приоритетни активности: слободно движење на стоки, слободно движење на услуги и работници, пристап до единствената зона за плаќање во евра (SEPA), олеснување на патниот транспорт, интеграција и декарбонизација на енергетските пазари, единствен дигитален пазар, интеграција во индустриските синџири на снабдување. .

Вториот столб е зајакнувањето на економската интеграција во рамките на Западен Балкан преку заеднички регионален пазар, заснован на правилата и стандардите на ЕУ, што потенцијално би можело да додаде 10% во нивните економии;

Третиот столб е забрзување на фундаменталните реформи, вклучително и кластер на основни сектори, поддршка на патот на Западен Балкан кон членство во ЕУ, промовирање одржлив економски раст преку привлекување странски инвестиции и зајакнување на регионалната стабилност;

Четвртиот столб е зголемување на финансиската помош за поддршка на реформите преку Инструментот за реформи и раст за Западен Балкан за периодот 2024-2027 година, што претставува предлог за нов инструмент во вредност од 6 милијарди евра, имено, 2 милијарди евра грантови. и 4 милијарди евра поволни заеми, при што исплатата е условена од партнерите од Западен Балкан да спроведат одредени социо-економски и суштински реформи.

Во Планот за раст, секоја земја од Западен Балкан е поканета да подготви реформска агенда врз основа на постоечките препораки, вклучувајќи ги оние од годишниот пакет за проширување и програмата за економски реформи (ERP). Комисијата ќе биде консултирана за прашањето за реформската агенда, која на крајот ја оценува и усвојува самата Комисија.

„Со денешното усвојување на новиот План за раст за Западен Балкан вреден 6 милијарди евра, ги приближуваме економиите на Западен Балкан до Европската Унија. Планот за раст има огромен потенцијал и може да ја удвои економијата на Западен Балкан во Со комбинација на реформи и инвестиции, Планот ќе му овозможи на Западен Балкан наскоро да ги почувствува придобивките во клучните области на нашиот единствен пазар, вклучително и слободното движење на стоки, услуги и работници, единствената платежна област во евра, сите патот до транспортот, енергијата и единствениот дигитален пазар“, изјави претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен.

Европскиот парламент и Советот треба да го разгледаат предлогот за инструментот како дел од среднорочниот преглед на повеќегодишната финансиска рамка. По усвојувањето, шесте земји-партнери од Западен Балкан ќе бидат поканети да ги достават своите индивидуални реформски агенди со детални социоекономски и фундаментални реформи што ќе ги спроведат со цел да се стимулира растот и конвергенцијата во согласност со Планот за раст во периодот 2024-2027 година. . Како неопходен предуслов Србија и Косово треба конструктивно да се вклучат во дијалогот за нормализирање на односите со посредство на Европската Унија, односно Високиот претставник.