ЕЦБ повторно ги зголеми каматните стапки, очекува висока базична инфлација

 Европската централна банка (ЕЦБ) повторно ги зголеми клучните каматни стапки за четвртина процентен поен, и покрај слабата економија, предвидувајќи висока стапка на базична инфлација која ги исклучува храната и енергијата.

Од 21 јуни каматната стапка за рефинансирање на банките ќе изнесува четири отсто, а каматната стапка на прекуноќните депозити во банките 3,5 отсто.

За прекуноќните кредити комерцијалните банки во иднина ќе плаќаат камата од 4,25 отсто.

Од јули минатата година, ЕЦБ ги зголеми каматните стапки во еврозоната за четири процентни поени.

Инфлацијата се намалува, но предолг временски период ќе остане премногу висока, повторија во ЕЦБ во образложението за континуираното заострување на монетарната политика, за разлика од Американската централна банка, која во средата направи пауза во циклусот на зголемување на трошоците за задолжување.

Во своите најнови макроекономски прогнози, ЕЦБ значително ги зголеми проценките за базичната инфлација, која ги исклучува цените и енергијата, и сега очекува таа да биде во просек 5,1 отсто оваа година и три отсто во 2024 година. Во март тие прогнозираат дека ќе изнесува 4,6 отсто во 2023 година и 2,5 отсто во 2024 година.

Причината се неочекуваните повисоки вредности во претходниот период и силниот пазар на труд, објаснуваат од ЕЦБ.