Животната приказна на Саша и Дејан Матиќ: Го прославија 45 тиот роденден, а туѓа грешка скапо ги чинеше

0

Браќата близнаци Саша и Дејан Матиќ се родени на 26 април 1978 година и го слават својот 45 роденден. Тие се родени на Бихаќ, но по раѓањето биле префрлени во загрепската болница каде останале во инкубатори, бидејќи се родени предвреме, во шестиот месец.

Саша и Дејан при раѓањето немале никакви проблеми со видот. Меѓутоа, предвременото раѓање повлекува и задолжителен престој во инкубатор.

За жал, само неколку дена подоцна се појавија одредени проблеми и двајцата останаа слепи. Иако не се знае што точно се случило, се претпоставува дека грешката на медицинската сестра ги натерала браќата да го загубат видот.

-Тоа е невнимание. Е сега кој… не прашав детално чија е грешката. Без разлика дали тоа беше лекар или медицинска сестра, не навлегував во тоа. Тоа беше предвремено породување. А ако беше невнимание, беше, изјави во една прилика Дејан.

Се разговарало и за тоа дека постои можност на пејачите да им се врати видот со одредени операции, но дека поголеми шанси за тоа имал Саша, кој на крајот од солидарност со својот брат не се оперирал.

Сепак, тој негираше.

– О не, тоа е глупост. Сакаа да направат некои експерименти врз нас. Родителите не дозволија, а ни ние. Навистина не ми се допаѓа што на оваа тема се зборува со години, а вие немате поим. Двете најлоши теми, кои најмалку ми се допаѓаат, се дали сум во кавга со брат ми и што се случи со мојот вид, рече Саша и додаде:

„Моите пријатели и луѓето кои се во постојан контакт со мене знаат како живеам и знаат дека го сакам овој живот најмногу на светот. Дали сум бил лекуван и од кого, тоа е моја приватна работа. Има приказна кога еден мој пријател повикал такси и го прашале: „По кој пат одиш?“, а тој рече: „Кому му е гајле освен мене?“.