Жителите на скопските села се жалат на загадување на животната средина

Жителите на скопските села велат дека земјоделското земјиште неконтролирано се загадува од неодговорни фирми кои својата дејност ја развиваат на периферијата на главниот град на Македонија.

Жителите на селото Коњаре, кое се наоѓа на околу 30 километри источно од Скопје (во близина на скопскиот аеродром), велат дека преку бројните протести што ги организирале со години, пред еден месец успеале да го спречат вадењето на песок од фирмите со кои се занимавале. со.концесија за вадење на песок од коритото на реката Пчиња.

Тие нагласуваат дека вадењето на песок оставило сериозни последици кои им го отежнуваат животот.

Велат дека во селото немаат вода за пиење и оти повлекувањето на водата подлабоко како последица на ерозијата на коритото очигледно довело до оштетување на засадените култури.

„Цевките на пумпата за црпење вода за пиење порано одеа не повеќе од 6 метри, сега не можеме да најдеме вода на 12 метри. Порано седум пати ја косевме луцерката, сега едвај двапати“, вели Азим Ќерими, началник на месната заедница на село Коњаре.

Иако вадењето на песок е прекинато по реакцијата на граѓаните, на влезот во селото Коњаре се гледаат купишта песок кои се извадени од коритото на реката Пчиња.

„Во овој регион се случува еколошка катастрофа. 10-15 години песокот се користи за наводно регулирање на течението на реката Пчиња. Штетата што е направена овде претставува невиден екоцид“, вели за Радио Слободна Европа (РЕЛ) Раде Спасевски, претседател на Месната заедница Горно Коњаре.

Од друга страна, Лубчо Димитриевски од селото Орман, лоцирано на 10 километри источно од Скопје, вели дека нивите во ова село се претвораат во пустелија. Тој потсетува дека голем дел од скопските пазари се снабдувал со овошје и зеленчук од неговото село.

Овие измени на Кривичниот законик се очекува да стапат во сила во рок од 6 месеци од објавувањето на измените на Законот во Службен весник, односно од 7 март 2024 година.

Организациите кои се фокусираат на заштитата на животната средина и организацијата Млади правници велат дека по измените во Кривичниот законик, сведокот на екоцидот ќе претставува посебен предизвик.

Екологистите посочуваат дека е потребно зајакнување на капацитетите на обвинителството, Инспекторатот за животна средина, особено нивната обука, за што се потребни финансиски средства и пред се волја.

Од Министерството за животна средина велат дека до сега посебен предизвик бил докажувањето на нивото на загаденост, но со законските измени се поедноставени процедурите за докажување на актите поврзани со масовното загадување на животната средина.