Забрзаното стареење е поврзано со ризикот од рак кај младите луѓе

Стареењето е главен фактор на ризик за многу видови на рак, што значи дека колку сте постари, толку е поголема веројатноста да ви се дијагностицира.

Експертите сè повеќе препознаваат дека годините се повеќе од бројот на свеќички на роденденската торта. Тоа е трошење на телото, предизвикано од начинот на живот, стресот и генетиката, што понекогаш се нарекува биолошка возраст на една личност.

„Сите знаеме дека ракот е болест на стареењето, меѓутоа, доаѓа до помладата популација. Значи, дали можеме да го искористиме добро развиениот концепт на биолошко стареење за да го примениме на помладата генерација е навистина неистражено поле“, вели д-р Јин Као, вонреден професор по хирургија на Медицинскиот факултет на Универзитетот Вашингтон во Сент Луис и виша авторка на новото истражување.

Истражувањето беше претставено во неделата на годишната конференција на Американското здружение за истражување на ракот во Сан Диего.

Фактори на биолошко стареење

Као и нејзиниот тим ги разгледале медицинските досиеја на 148.724 луѓе на возраст од 37 до 54 години кои биле учесници во големата база на податоци наречена УК Биобанк.

Тие се фокусираа на девет крвни маркери за кои се покажа дека корелираат со биолошката возраст, вклучувајќи албумин, креатинин, гликоза и ц-реактивен протеин.

Деветте вредности потоа беа внесени во алгоритам наречен ФеноЕјџ кој се користеше за пресметување на биолошката возраст на секоја личност. Истражувачите утврдиле забрзано стареење споредувајќи ја биолошката возраст на луѓето со нивната хронолошка возраст.

Тие потоа ги проверувале регистрите за рак за да видат на колкумина од групата им бил дијагностициран рак во рана фаза, што истражувачите го дефинирале како рак што се појавил пред 55-тата година од животот. Речиси 3.200 од нив биле дијагностицирани.

Истражувачите откриле дека луѓето родени во 1965 година или подоцна имале 17 отсто поголеми шанси да доживеат забрзано стареење отколку оние родени од 1950 до 1954 година.

Што може да каже побрзото стареење за ризикот од рак

По прилагодувањето на податоците за факторите за кои мислеа дека може да влијаат на нивните резултати, истражувачите открија дека забрзаното стареење е поврзано со зголемен ризик од рак. Најсилната поврзаност е забележана со ракот на белите дробови, желудникот, цревата и матката.

Студијата не беше дизајнирана да одговори на прашањата зошто овие видови на рак се чини дека имаат најсилни врски со забрзаното стареење, но Руи Тијан, дипломиран студент кој го водеше истражувањето, има некои теории.

Тиан рече дека е можно белите дробови да се поподложни на стареење од другите видови ткиво бидејќи белите дробови имаат ограничена способност да се регенерираат. Ракот на желудникот и дебелото црево, вели таа, е поврзан со воспаление, кое се зголемува со возраста.

Као призна дека оваа студија има ограничувања.

На пример, луѓето во студијата не биле следени со текот на времето. Резултатите од тестовите на крвта беа од еден тест, па дадоа само слика за ризикот, кој може да се промени.

„Идеално, истражувачите би ја следеле истата група со години, попатно земајќи примероци крв за да добијат попрецизни податоци за ризикот“, рече таа.

Д- Ен Блес, која го проучува влијанието на биолошкото стареење кај преживеаните од рак на Универзитетот во Минесота, рече дека резултатите од студијата се возбудливи бидејќи можат да укажат на подобар начин да се откријат луѓе кои се изложени на поголем ризик од рак на млада возраст.

Во моментов, младите луѓе без семејна историја или други фактори на ризик не се рутински прегледани за повеќето видови на рак.

„Сè повеќе видови на рак, особено рак на дигестивниот систем и рак на дојка, гледаме кај помладите. И ако имавме начин да идентификуваме кој е изложен на поголем ризик за нив, тогаш би препорачале скрининг во различно време“, рече Блес, професор и директор на Одделот за хематологија и онкологија на медицинскиот факултет на универзитетот.

Блес рече дека ако се пронајдат луѓе кои се изложени на поголем ризик бидејќи нивните клетки побрзо стареат, може да се направат интервенции во животниот стил: работи како исхрана, вежбање и спиење.

„Постојат лекови кои исто така се чини дека можат да го забават забрзаното стареење“, рече Блес, кој тестира два од нив на преживеани од рак. Преживеаните од рак често покажуваат поголемо биолошко стареење, можеби поради ефектите од терапии како хемотерапија и зрачење.

Тоа се сенолитици, лекови за кои се смета дека целат и се ослободуваат од оштетените клетки.

Во моментов не е јасно кој би можел да има корист од овие лекови, но забрзаните проценки на стареењето како таа на ФеноЕјџ еден ден би можеле да им помогнат на лекарите да ги одредат луѓето на кои им се најпотребни.