Запреа камионите со помош за Газа, Израел ја продолжува воената кампања

0

 Преминот на хуманитарна помош и камиони со гориво до Појасот Газа преку граничниот премин Рафа денеска беше запрен, соопштија египетски извори и претставници на хуманитарната помош, додека Израел ја продолжи својата воена кампања по еднонеделното примирје.

Количината на испорачана помош преку Рафа се зголеми за време на прекинот на огнот, иако според хуманитарни извори таа сè уште е далеку од потребната.

Рафа е единствената точка преку која хуманитарната помош може да стигне во енклавата, а испораката започна на 21 октомври, две недели по почетокот на војната.