Затворен ресторанот на Бака Прасе: Инспекцијата констатирала неправилности

Но, и санитарната инспекција испратила известување до трудовата инспекција бидејќи лицето кое се претставувало како управител на објектот немало важечки договор.

Јутјуберот Бака Прасе неодамна отвори ресторан во Нови Сад, кој сега е затворен од санитарната инспекција.

Имено, како што изјавија од санитарната инспекција, констатирале многу хигиенски недостатоци поради што е неопходно да се затвори продавницата.

Во записникот од увидот е наведено дека санитарниот инспектор констатирал дека во објектот не е воспоставен ХАСАП системот за безбедност на храната, дека нема термометар за мерење на температурата и дека амбалажата од месото е директно на подот.

Тоа не е валиден договор

Но, и санитарната инспекција испратила известување до трудовата инспекција бидејќи лицето кое се претставувало како управител на објектот немало важечки договор за работа.

Овој ланец на ресторани го води компанијата „Азија брза храна“, а оттаму истакнаа дека инспекцијата постапила непрофесионално, бидејќи првичните пријави се поради „несоодветната форма“ на храната.

Пријави поради формата на храна

Палачинката што ја нарекуваат палачинкиште во ресторанот за брза храна „Код Баке“ е во форма на машки полов орган, што очигледно им пречело на многумина, па поднеле пријава.

Имено, санитарната инспекција соопшти дека „во врска со несоодветната форма на храна која се подготвува и служи“ во објектот ќе го извести МВР и надлежното обвинителство.