ЗА ТВ КАНАЛ РУСИЈА 1 – САКААТ ДА СОЗДАДАТ НОВИ НАРОДИ! Путин: Ако Москва не се меша во политиката на западните земји, судбината на народот во Русија може да се промени

„Плановите на Западот да ја подели Русија се документирани, тоа стана негова единствена цел“, рече претседателот Владимир Путин во интервјуто со Павел Зарубин за програмата Москва, Кремљ, што се емитува на ТВ каналот „Русија 1“.

Според претседателот, доколку Москва не се меша во политиката на западните земји, судбината на народот на Русија би можела драматично да се промени, а пред сè, судбината на рускиот народ, пренесе РИА Новости .

„Јас дури и не знам дали таква етничка група како рускиот народ може да опстане во формата каква што постои денес“, нагласи Путин.

Шефот на државата истакна дека Западот сака да создаде „Московјани, Урал и така натаму“ наместо единствена руска нација. „Се беше во плановите, тие планови се на хартија. Едноставно, во однос на градењето односи, се обидовме да зборуваме за тоа, така да кажам, од партнерски причини, да не зборуваме за тоа. Но, тоа е се напишано таму на парче хартија“, рече претседателот Путин.

Тој ја нарече поделбата на Советскиот Сојуз прво, а потоа и на Русија, како нејзин главен дел, заедничка цел на Западот.

Тогаш, можеби, ќе не примат во таканареченото семејство на цивилизирани народи, но само посебно, секој дел посебно“, нагласи претседателот.

Како што објасни шефот на државата, Западот сака да ја подели Русија на различни ентитети за да ги турне и да ги стави под своја контрола.

Тој истакна дека Москва мора да одговори на обидите на западните земји да го преправат светот за себе по распадот на СССР, што доведе до опасна ситуација.