Звукот на земјотресот кој ја смрзнува крвта во вените, турскиот сеизмолог објави снимка: “Имаше моќ од 130 атомски бомби”

Човечкото уво не може да слуша фреквенции помали од 20 Hz. Фреквенциите на земјотресните сигнали се исто така обично помали од 20 Hz, рече тој.

Застрашувачкиот звук на подземниот земјотрес, кој вчера го погоди Пазарџик на југот на Турција, го снимил сеизмологот од Универзитетот Коџаели во Турција, д-р Хамдула Ливаоглу.

Човечкото уво не може да слушне фреквенции помали од 20 Hz. Фреквенциите на сигналот за земјотрес се исто така обично помали од 20 Hz. За да се претвори земјотресот во звук, појасните брзини на сигналот за земјотрес што го снимаат сеизмометрите се зголемуваат во зависност од периодот на земање примероци и сеизмограмот се компресира. Така, содржината на фреквенцијата е подигната до прагови што може да ги слушне човечкото уво, објасни тој.

Научникот Овгун Ахмет Ерџа, експерт за земјотреси, рече дека земјотресот што се случи во Пазарџик во регионот Кахраманмараш има моќ од 130 атомски бомби. Тој исто така рече дека земјотресот траел 43 секунди на длабочина од 5 километри, што се смета за плиток земјотрес.

Трката со времето и студот продолжува во вторник, еден ден по разорните земјотреси што ги погодија југоисточна Турција и северна Сирија, каде што бројот на жртвите продолжува да расте, надминувајќи 5.000.