Здравје на коските по триесеттата: Превенција од остеопороза

0

Здравјето на коските почнува да се влошува по триесеттата година – ремоделирањето на коските се забавува и реставрацијата станува потешка. Превенцијата на остеопороза кај жените вклучува комбинација на физички вежби и диета.

Остеопорозата е болест која предизвикува слабеење на коските. Коските стануваат попорозни и кревки, ризикот од фрактура се зголемува.

Зошто се јавува? Коските постојано се раствораат и се регенерираат во текот на нашиот живот. Имаме најголема густина на коските на возраст од 25 до 30 години. По триесет, густината на коските природно се намалува. Луѓето со остеопороза ќе доживеат губење на коскената маса со многу побрзо темпо. Често, остеопорозата не покажува никакви симптоми додека пациентот не ја доживее првата фрактура. Остеопорозата е особено честа кај жените.

Зошто остеопорозата ги погодува жените веќе по триесет години?

Како што стареат жените, тие се соочуваат со многу предизвици кога станува збор за одржување на здравјето на коските. Ова е особено важно по триесеттата година од животот, кога многу жени почнуваат да доживуваат постепено губење на густината на коските.

Што е густина на коските и зошто е таа важна?

Густината на коските е мерка за тоа колку калциум и други минерали се присутни во вашите коски. Колку се погусти вашите коски, толку посилни ќе бидат и помала е веројатноста да се скршат. За жал, како што старееме, нашите тела имаат тенденција да ја губат густината на коските, што може да го зголеми ризикот од фрактури и други здравствени проблеми. Кога е млад, телото може да направи нова коска побрзо отколку што се распаѓа старата коска. Резултатот е полека зголемена густина на коските. Колку е поголема густината на коските на една личност на 30-годишна возраст, толку побавно ќе се распаѓаат неговите коски.

Што влијае на здравјето на коските?

Полот, возраста и етничката припадност се фактори за здравјето на коските. Физичката активност, исхраната, нивото на хормоните и лековите исто така може да влијаат на густината на коските. Генетиката игра значајна улога во развојот на болеста, а дебелите и оние со ниско ниво на физичка активност се изложени на посебен ризик.

Зошто жените се поподложни на остеопороза?

Жените се особено подложни на губење на коскената маса по триесеттата година од животот, главно поради хормоналните промени. За време на подготовката за менопауза и менопауза, телото произведува помалку од хормонот естроген, кој игра клучна улога во одржувањето на густината на коските. Како резултат на тоа, жените над 30 години имаат поголем ризик од остеопороза и други состојби поврзани со коските.

Што можат да направат жените за да го одржат здравјето на коските по 30 години?

Здравјето на коските е важно прашање за жените над 30 години. Со комбинирање на здрава исхрана, редовно вежбање и други навики, жените можат да ги задржат своите коски здрави и силни и да го намалат ризикот од остеопороза и други здравствени проблеми поврзани со коските. Без разлика дали сте на возраст од 30 години или повеќе, крајно време е да преземете чекори за да го заштитите вашето здравје на коските. Бидејќи е можна превенција од остеопороза.

Превенција на остеопороза кај жените

Остеопорозата е болест која влијае на густината на коските и може да доведе до фрактури, особено на ‘рбетот, колкот и зглобот. Тоа е сериозна состојба која погодува милиони луѓе, главно жени, и може да има значително влијание врз нивниот квалитет на живот. Додека остеопорозата често се поврзува со староста, важно е да се разбере дека ризикот започнува на млада возраст и дека стратегиите за превенција треба да се спроведат рано.

Фактори на ризик за остеопороза кај жени по триесет

Однесувањето во дваесеттите и триесеттите години, науката докажала, влијае на развојот на остеопорозата во подоцнежните години.

Низок внес на калциум

Калциумот е клучен минерал за здравјето на коските, а несоодветниот внес на калциум може да доведе до намалена густина на коските. Жените кои не консумираат доволно калциум во текот на нивните 20-ти и 30-ти може да бидат изложени на зголемен ризик од развој на остеопороза подоцна во животот.

Низак нивно витамин Д

Витаминот Д е неопходен за апсорпција на калциум во телото. Жените кои имаат ниски нивоа на витамин Д може да бидат изложени на зголемен ризик од развој на остеопороза бидејќи можеби нема да можат да апсорбираат доволно калциум за да ги одржат своите коски здрави.

Пушењето

Жените кои пушат имаат поголема веројатност да развијат остеопороза. Тоа е затоа што пушењето може да доведе до намалување на густината на коските и да ја наруши способноста на телото да апсорбира калциум.

Седентарен начин на живот

Физичката активност е од суштинско значење за одржување на здрави коски, бидејќи помага да се стимулира растот на коските и да се одржи густината на коските. Жените кои водат седентарен начин на живот и не се занимаваат со редовна физичка активност може да имаат зголемен ризик од развој на остеопороза.

Генетски предиспозиции

Ова е исклучително значаен фактор на ризик за остеопороза . Жените чии родители или баби и дедовци имале остеопороза може да бидат изложени на зголемен ризик самите да ја развијат оваа состојба.

Нарушувања во исхраната

Жените кои имале нарушувања во исхраната, како што се анорексија или булимија, може да имаат зголемен ризик од развој на остеопороза. Овие состојби може да доведат до намалување на густината на коските, бидејќи телото не ги добива хранливите материи што му се потребни за одржување на здравјето на коските.

Превенција на остеопороза кај жени по триесет

Превенцијата на остеопорозата треба да се започне веќе во триесеттите години. Еве како:

Зголемете го внесот на калциум и витамин Д

Конзумирањето на соодветни количини на калциум и витамин Д е неопходно за одржување на здрави коски. Жените во триесеттите треба да консумираат најмалку 1000 mg калциум и 600-800 IU витамин Д дневно. Калциумот може да се најде во млечните производи, лиснатиот зелен зеленчук и збогатената храна, додека витаминот Д може да се добие од изложување на сончева светлина, како и во масните риби и збогатената храна.

Правете редовни физички активности

Редовната физичка активност е неопходна за одржување на здрави коски. Вежбите за носење тежина, како што се одење, трчање и тренинг за сила, можат да помогнат во стимулирање на растот на коските и одржување на густината на коските.

Откажување од пушење

Пушењето е значаен фактор на ризик за остеопороза, а откажувањето од пушењето може да помогне да се намали ризикот од развој на оваа состојба. Престанете да пушите што е можно поскоро.

Ограничете ја потрошувачката на алкохол

Прекумерното консумирање алкохол може да доведе до намалување на густината на коските, а жените кои пијат многу може да имаат зголемен ризик од развој на остеопороза. Еден пијалок дневно треба да биде горната граница.

Наспијте се

Адекватен сон е неопходен за одржување на здравјето на коските. За да го избегнете ризикот од остеопороза, погрижете се да спиете 7-8 часа секој ден.