Зеленски: Не можеме да ја замислиме Украина без Крим

0

Во 2014 година Русија го анектира Крим, за кој имаше несогласувања со Украина, а Вагнер, кој беше задолжен за вклучување на Крим на руска територија, со овој чекор го прослави своето име во светот.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски изјави дека неговата крајна цел е да го спаси Крим, кој беше анектиран од Русија, велејќи дека не може да размислува за Украина без Крим.

Во интервју за Си-Ен-Ен, Зеленски изјави дека се обидуваат да си ја вратат територијата на југот и на истокот на Украина, а нивната последна цел е „да го спасат Крим“, кој беше анектиран од Русија во 2014 година.

Истакнувајќи дека напорите на Киев се насочени кон враќање на земјиштето на југот и на истокот на Украина, Зеленски рече: „Не можеме да ја замислиме Украина без Крим. Додека Крим е под руска окупација, тоа има само едно значење: војната сè уште не е завршена“.

Запрашан дали е можно некакво сценарио во кое може да се постигне мир без Крим, Зеленски одговори: „Тогаш нема да има победа“.

Украинскиот претседател тврдеше дека одговорот на рускиот претседател Владимир Путин на вооружениот бунт на Вагнер бил „слаб“ и дека тој ја губи контролата врз сопствениот народ.

Во 2014 година Русија го анектира Крим, за кој имаше несогласувања со Украина, а Вагнер, кој беше задолжен за вклучување на Крим на руска територија, со тој чекор го прослави своето име во светот.