Зибери за инцидентот со затворениците во „Идризово“: Има многу отворени прашања

Народниот првобранител Насер Зибери вели дека има многу отворени прашања поврзани со инцидентот за време на викендот во затворот „Идризово“ кога беа нападнати неколку затвореници.

Зибери во Телма, рече дека се обезбедени сите видео-снимки за кои нагласи дека не се квалитетни, а рече и дека некои од нив воопшто не биле во функција, пренесува Телеграфи Македонија.

Зибери покажа дека во неделата затворениците биле во полуотвореното одделение, но бидејќи бил неработен ден, не успеале да ги обезбедат сите потребни докази што ги барале, по што вчера се вратиле во затворот и го обезбеди видеото. снимки од надзорот.

„Велам дека се недоволни квалитетни, бидејќи нема видео снимка која перманентно ги следи просториите во сите делови. Второ, некои од камерите не беа вклучени и беа свртени кон просторијата каде што требаше да се снима. Трето, во еден дел, на почетокот на акцијата, двајца затвореници ги вртат камерите. Дали мислеа дека не се добро таргетирани, па ги совладаа или имаа намера да не го снимаат целиот настан? Не можам да дадам суштински одговор, но се гледаат двајца затвореници кои ги пренасочуваат камерите. Моментот кога овие затвореници ги фаќаат камерите и ги пренасочуваат камерите се случува на почетокот на акцијата“, рече Зибери.

Ваквото однесување на затворениците, според Зибер, го наметнува прашањето зошто на затворениците им се дозволува пристап до делот каде што се снима.

„Постојат правила каде што затворениците можат да се движат. Иако тоа одделение од затворот Идризова се третира како полуотворен затвор, и таму според Законот за извршување санкции и правилата за затворската регулатива, патиштата низ кои можат да се движат затворениците се строго затворени. предвидено и дефинирано“, објаснува Зибери.

Тој додаде дека се уште не го добиле судскиот налог, барањето на ЗПП упатено до судија на претходна постапка и наредбата на судијата на претходна постапка до Министерството за внатрешни работи.

Тој посочи дека ќе бараат одговор од БЈБ дали е направена добра безбедносна проценка при влезот на припадниците на МВР и дали МВР добила вредни информации од затворската управа за состојбата внатре.