Зимско перење на автомобили: Дали се препорачува и кои се потенцијалните опасности?

Редовното миење на автомобили игра важна улога во текот на годината, вклучувајќи ги и зимските месеци

Иако студеното и влажното време често не е пријателско за миење автомобили, советите од германскиот ADAC сугерираат дека треба да ја одржувате истата фреквенција на миење во текот на зимата како и во летните месеци. Одлуката кога да се мие возилото најдобро се донесува според сопственото чувство за чистота, имајќи предвид дека влажните улици и солта можат да влијаат на изгледот на автомобилот.

 

Важно е да се напомене дека перењето автомобил во зима може да биде ризично, особено при екстремно ниски температури, како што се под минус 10 степени. Во овие услови, топлата вода може да оштети делови од автомобилот кои биле изложени на екстремен студ и мраз. Сепак, новите и сочувани автомобили обично се спротивставуваат на ефектите на нечистотијата без никакви проблеми.

Конечно, се препорачува да го отстраните целиот преостанат снег и мраз пред да влезете во автопералната. Четките за перење автомобили, доколку не се исчистат правилно, можат да влечат остри честички низ каросеријата, потенцијално предизвикувајќи штета. Одржувањето на автомобилот во зимските месеци бара внимателен баланс помеѓу чистотата и заштитата од потенцијални оштетувања.