Зошто е отпуштен креаторот на “ChatGPT“: Дали вештачката интелегенција е блиску до создавање на незамисливото !?

0

Замислете битка на највисоките луѓе во компанија вредна повеќе милијарди долари, чија футуристичка технологија може да го спаси или уништи светот. Нејзиниот извршен директор, кој го ужива целото внимание на светските лидери, беше разрешен бидејќи неговите високи колеги се свртеа против него, а потоа остатокот од персоналот побара тие самите да бидат отпуштени.

Тоа е она што се случуваше во изминатите неколку дена на OpenAI.

Новинарите кои ја следат технологијата, ентузијастите и инвеститорите зачудено гледаа како работите се одвиваат и се менуваат со молскавична брзина, иако мислењата се различни за тоа дали станува збор за трилер со високи влогови или за фарса, пишува BBC.

Битката на врвот на OpenAI, креаторот на AI chatbot ChatGPT, започна сосема ненадејно во петокот, кога одборот на директори објави дека поднесува оставка на еден од основачите и извршен директор Сем Алтман. Одборот на директори го обвини Сем Алтман дека не е постојано искрен во своите комуникации и тврди дека поради тоа ја изгубиле довербата во неговото раководство.

Само шест лица во тој одбор – а двајца од нив беа Сем Алтман и ко-основачот Грег Брокман – поднесоа оставка откако Сем Алтман беше отпуштен. Така, четворица луѓе кои добро го познаваат Сем Алтман и бизнисот ја сфатија ситуацијата толку критички сериозно што веднаш почнаа да дејствуваат, зачудувајќи ја целата технолошка заедница, вклучувајќи ги, наводно, и нивните сопствени инвеститори. Илон Маск, исто така оригиналниот ко-основач на OpenAI, напиша во објава на социјалната мрежа Х (Твитер), дека е „многу загрижен“.

Илја Сутскевер, главниот научник на компанијата, е член на одборот и, како што напиша, „не би преземал таква драстична акција, во случај да смета дека е апсолутно неопходно“. Илја Сутскевер сега го изразува своето жалење и е еден од многуте потписници на експлозивното писмо до одборот, кое повикува на враќање на Сем Алтман и Герг Брокман и сугерира дека може да го напуштат OpenAI доколку не бидат вратени на работа.

Првото прашање е што ја започна оваа бура. Тоа, според анализата на BBC, се уште не е познато, но може да се разгледаат некои можности.

Има извештаи дека Сем Алтман размислувал за некои хардверски проекти, вклучително и финансирање и развој на чип за вештачка интелигенција, што би било многу поинаква насока за OpenAI. Прашање е дали со тоа презел некои обврски за кои управниот одбор не бил запознаен. Или можеби се се сведува на прашање на пари ?

Во интерен меморандум, чија содржина беше нашироко објавена, одборот јасно дава до знаење дека не го обвинува Сем Алтман за каква било „финансиска злоупотреба“. Сепак, познато е дека OpenAI е основана како непрофитна организација. Тоа значи дека се работи за компанија чија цел не е да заработува пари. Повлекува доволно од она што го инвестира за да ги покрие сопствените тековни трошоци, а остатокот се инвестира назад во бизнисот. Повеќето добротворни организации се непрофитни организации.

слика
Емет Шир (лево) е новиот извршен директор на OpenAI – десно е Сем Алтман

Во 2019 година беше формирана нова филијала на компанијата, која беше ориентирана кон профит. Компанијата, исто така, изложи како тие двајца ќе коегзистираат – профитниот дел ќе управува со непрофитниот дел од компанијата и ќе има ограничување на повратот што може да го заработат инвеститорите. Не беа сите среќни поради тоа – беше кажано дека е клучна причина зад одлуката на Илон Маск да ја напушти компанијата.

Сепак, OpenAI сега се наоѓа во погодни околности да вреди ужасно многу пари. Вредноста на акциите, како што е соопштено, била проценета на 86 милијарди долари. Значи, прашањето е дали можеби се појавиле амбиции за зајакнување на профитната страна на бизнисот.

OpenAI е во потрага по AGI – вештачка општа интелигенција, која сè уште не постои, но инспирира и страв и стравопочит. Во основа, идејата е дека еден ден ќе има алатки за вештачка интелигенција што ќе можат да извршуваат низа задачи исто толку добро или дури и подобро отколку што можат луѓето во моментов.

Дали OpenAI е поблиску до создавање AGI отколку што мислиме и дали Сем Алтман го знае тоа, останува времето да покаже.