Зошто жените чувствуваат болка во градите за време на менструацијата?

Болните гради се симптом со кој се соочуваат многу девојки и жени.

Која е причината за непријатност за време на менструацијата, и кога треба да се грижите за тоа?

Многу девојки и жени чувствуваат болка во градите за време на менструалниот циклус. Вообичаено, оваа појава се јавува најчесто кај жените за време на овулацијата или неколку дена пред менструацијата. Но, постојат и ситуации кога непријатноста во градите се чувствува и за време на менструацијата. Дали е тоа нормално?

За да одговорите на ова прашање, треба да ја разберете причината за болката во градите. Сите знаеме дека за време на менструалниот циклус, нашето тело се подготвува за доење бебе. Женските гради претрпуваат промени и се подготвуваат за доење. Протокот на крв се зголемува и жените поради тоа чувствуваат дека нивните гради се отечени и чувствителни. Може да забележите мало зголемување на големината. Доколку не дојде до бременост, непријатноста во градите полека престанува, циклусот се јавува и градите се враќаат во поранешната големина.

Лекарите ја нарекуваат честа болка во градите масталгија. Ова не е болест и според статистичките податоци, секоја петта жена во репродуктивна возраст боледува од мастилгија. Причината за болката е компресија на нервните завршетоци на отеченото ткиво.

Ако имате силна болка во градите за време на менструацијата, тоа може да биде знак за здравствени проблеми. Можеби вашата непријатност е предизвикана од:

– хормонално пореметување или нерамнотежа на хормоните естроген и прогестерон
– разни видови гинеколошки заболувања (некои од нив се јавуваат поради хормонални нарушувања)
– поради повреда
– меѓуребрена невралгија

во секој случај, за да се утврди точната причина за болка во градите, треба да се консултирате со лекар.

Хормоналните нарушувања често се резултат на хормонски лекови, итна контрацепција или проблеми со ендокриниот систем. Болката во градите може да биде само еден од симптомите на болеста и првото ѕвоно за загриженост.

На пример, и масталгијата е последица на недостаток на прогестерон, а доколку навреме не се консултирате со лекар може да предизвика други сериозни нарушувања.