Зошто „ЖОЛТА МИНУТА“ е навистина жолта? Сите знаеме што значи тоа, но…

0

Постои причина зошто оваа конкретна боја претставува губење на контролата.

На сите ни се има случено во животот во одреден момент се да ни биде преку глава. Да бевме обземени од гнев, да сме на работ со нервите. Дури и да почнеме да пцуеме и да викаме, околината ни кажува дека дошла „жолтата минута“. 

А зошто таа страшна минута е токму жолта, можеби никогаш не сте се запрашале.

И навистина, жолтата изгледа исто како прекрасна боја – сонцето е жолто, глуварчето е жолто, има банани и лимони. Сепак, се чини дека експертите гледаат на сето тоа малку поинаку.

На пример, психолозите ја сметаат жолтата боја за непријатна боја. Се смета дека е најстимулативно и е симбол на љубомора, измама, па дури и кукавичлук.

Речникот САНУ вели дека жолтата е „боја на распаѓање“, а има и други негативни конотации – жолтица, боја на жолчката, жолт печат, жолт картон во фудбалот…

Уште од речникот на Вук, оваа боја нема убави асоцијации. Така во „Речник“ го запиша поимот „жолта работа“ за работа што не е добра.

Така, жолтата боја доби негативен публицитет и го означува моментот на губење контрола над себе, кој се нарекува „жолта минута“.