ЗОШТО МАЖОТ ПРЕСТАНУВА ДА САКА? Постојат 8 главни причини зошто неговите емоции се исклучуваат, а третата е особено болна за жените

0

Ви ги откриваме 6-те главни причини зошто мажите престануваат да сакаат.

Тука сте затоа што сакате да ги знаете најголемите причини поради кои мажите не се заљубуваат. Можеби се борите со раскинување – мажот за кој мислевте дека ќе ве сака засекогаш одлучил дека не сака повеќе да биде со вас. Можеби се чувствувате како вашата врска да ја губи својата „искра“ – не знаете зошто и како, но работите се чини дека се оддалечуваат меѓу вас и вашата сакана личност. Можеби човекот за кој мислевте дека е вљубен во вас исто колку и вие во него само ви кажал дека повеќе не чувствува исто за вас.

Без оглед на причината, сигурни сме дека се прашувате зошто. Зошто раскина со тебе? Зошто се чувствуваш како да не те сака повеќе? Која е причината човек да се одљуби?

Психолозите имаат одговори на некои од вашите прашања, а ние ви ги откриваме главните причини зошто мажот може да престане да сака.

1. Чувствува дека се губи себеси

За да може врската да биде навистина одлична и да трае, двајцата партнери мора да можат да се чувствуваат најавтентични, да останат свои иако сега „го делат животот“ со друга личност. И на двајцата партнери треба да им се допаѓаат токму такви какви што се, целосно и вистински. Ако мажот чувствува дека постојано сакате да го менувате, повторно и повторно да ги критикувате работите што му се допаѓаат, ќе помисли дека не сте доволно компатибилни. Ако се чувствува како да не може да биде свој кога е со неа, ќе престане да сака да биде околу неа и на крајот ќе одлучи да ја прекине врската, пишува Vixendaily, пренесува Sensa.rs.

2. Интеракциите во врската се повеќе негативни отколку позитивни

Љубовната врска е добра кога се чувствувате добро кога сте со другата личност. Кога ќе почне да се чувствува повеќе негативно отколку позитивно, врската може брзо да се распадне. Честите расправии, расправии, гнев, меѓусебно критикување, сето тоа може да го натера и најзаљубениот маж да не се заљуби и да одлучи да ја напушти врската.Кавгите можат да влијаат на крајот на љубовта.

3. Се губи емоционалната интимност на врската

Ова можеби е најтешко за жените кои се поромантични по природа (иако тоа не е секогаш случај). Вашето време заедно е сведено на прашања за домашните и заедничките задолженија, парите, обврските, а емоционалната или физичката врска е изгубена. Ако откриете дека вашите интеракции со него се повеќе деловни отколку интимни, повеќе фокусирани на завршување на не-романтични задачи наместо на уживање еден во друг – тоа е голем знак дека емоционалната интимност на вашата врска избледува. Многу луѓе ова го нарекуваат „искра“ што згаснува или страст што згаснува.

4. Сфатил дека вашите животни цели не се компатибилни 

Можеби тој сака деца, а вие не. Можеби вие сакате да живеете во село, додека тој сака да живее во град. Можеби тој сака куќа и двор додека вие сакате стан. Во ред е секој да има различни желби во врската, не можеме сите да размислуваме исто. Меѓутоа, кога основните животни насоки и цели се разликуваат, кога начинот на живот е сосема поинаков и не можете да најдете компромис, се поставува прашањето – „Дали ја сакам оваа личност доволно за да се откажам од нешто што ми е навистина важно? Ова не значи дека треба да се откажете од вашите желби само за да ја спасите врската, бидејќи тоа само ќе доведе до поголема несреќа и незадоволство. Кога нема компромис и кога патиштата се разминуваат, тогаш раскинувањето е единственото решение со некој друг можете да најдете среќа и заеднички пат.Понекогаш љубовта завршува затоа што немате исти цели.

5. Ги помешал љубовта и заљубеноста

Една од најболните причини зошто момчето може да се заљуби во вас е кога ќе сфати дека не бил заљубен во вас на прво место. Во неодамнешните врски, до една година, кога страста и возбудата од почетокот не престануваат, и кога има мирно пристаниште во љубовта во кое треба да растете, мажот може да разбере дека тоа не е тоа, таа страст беше поважно од љубовта. Важно е да не барате вина во себе, тоа беше само лош натпревар… Продолжете така и ќе најдете некој кој ве заслужува.

6. Еден или двајцата престанале да се обидувате

Во ред е и двајцата партнери да се опуштат во одреден момент од врската и да остават работите да тргнат по својот тек. Но, ако еден или двајцата партнери целосно престанат да вложуваат труд во врската, да ја градат заедно, да се поврзуваат сè повеќе и да се развиваат преку неа, тоа може да биде причина за затворање на емоциите.

7. Сексот не постои или е се помалку

Исто како и психолошката врска, физичката поврзаност е многу важна. Доколку физичката интимност е намалена или отсутна, некои мажи тоа го доживуваат како личен неуспех, односно како да „не ве вклучува“, што долгорочно може да доведе до тоа да се затвори и едноставно да се обиде да најде некој за кого ќе му биде „доволно“. Многу е важно да се разговара и на оваа тема.

8. Не може да биде свој кога е со вас

За врската да биде навистина одлична (и да има ДНК да трае), и двајцата партнери треба да можат да се чувствуваат како да можат да бидат свои кога се покрај другиот. Ова значи дека тие не мора да се воздржуваат кога се околу вас, да се преправаат дека се нешто што не се и така натаму. 

Ако не може да биде искрен со вас, да ви каже што мисли, чувствува, споделува проблем или едноставно се однесува како што навистина е, понекогаш тоа може да биде рецепт за неуспех.