ЗОШТО НЕМАМЕ СРЕЌА, А УПОРНО СЕ ТРУДИМЕ: Ајнштајн со една реченица ја погоди суштината и го реши проблемот со животот

Често се прашуваме зошто немаме среќа во животот и што не спречува да одиме напред, а Ајнштајн го реши тоа прашање.

Познатиот мистик Ошо често истакнувал каде луѓето најчесто грешат, откривајќи ја тајната на среќниот и успешен живот . Имено, луѓето често бараат среќа игнорирајќи го сегашниот момент. Обично размислуваме за тоа што се случило во минатото, дали сме постапиле правилно и жалиме што не можеме да го вратиме времето.

Формулата за среќа на Алберт Ајнштајн , еден од најпознатите физичари на сите времиња, нè учи дека среќата е нешто што може да се постигне, иако често е предизвикана од случајни околности.

Имено, додека бил во Токио во есента 1922 година, подготвувајќи се да ја прими Нобеловата награда за физика, на вратата од неговата соба во хотелот Империал Палас дошол портир за да пренесе порака.

Наместо бакшиш, Ајнштајн му оставил на портирот писмена белешка која била многу повредна од парите. Пораката ја крие суштината на среќниот живот, а по неговата смрт е продадена на аукција за 1,56 милиони долари!

Еве што напиша тој во својата порака:

„Мирниот и скромен живот носи повеќе среќа отколку потрагата по успех со постојан немир“

Многу луѓе денес бараат успех често занемарувајќи се себеси и водат нездрав и стресен начин на живот. Наместо постојано да барате повеќе и да барате нешто, доволно е само да ставите кочница и да почнете да живеете сега!