Зошто не треба да се чуваат садови во рерната кога таа не се користи?

Многумина веројатно чуваат многу садови за печење во рерната. Меѓутоа, дали е тоа паметна или безбедна идеја?

Ако во рерната чувате тави, тепсии и друго, ризикувате да ја оштетите внатрешноста на рерната, која е обложена со материјали неопходни за рамномерна дистрибуција на топлината. Затоа, доколку сакате да го избегнале ризикот од неповратно оштетување на рерната, веднаш треба да ја ослободите од садовите што ги чувате внатре.

Оштетувањето на внатрешноста на рерната исто така претставува ризик за валидноста на храната што ќе ја подготвите во неа. Мали честички од овие материјали, токсични за вашето здравје, може да завршат во храната за време на печењето во рерната и може да се контаминираат, со што оброкот нема да може да се јаде.

Повеќето огноотпорни садови и лонци имаат внатрешна обвивка која, доколку се оштети, ја загрозува безбедноста на храната складирана во нив. Редење на неколку огноотпорни садови и тенџериња едно во друго, за сите да се вклопат во рерната, може да доведе до гребнатини на садовите и оштетување на овој слој.

Ризиците од оваа погрешна практика се зголемуваат ако во рерната ставите и садови како ножеви, вилушки и фаќалки. Последниот ризик се однесува на можноста да се заборави присуството на садови во рерната и таа да се вклучи, можеби претходно и да се загрее, без да отстраните сè што е внатре.