Зошто никогаш не треба да заспиете пред да полета авионот?

Ако сакате да знаете како функционира нешто во авион, прашајте стјуардеса. Тие доволно долго летаат за да ги знаат сите трикови и совети кои го олеснуваат ова искуство.

Стјуардесата Але Педроса објави видео на својот профил на TikTok во кое објаснува зошто никогаш не треба да заспиете пред да полета авионот.

„Знам дека патувањето може да биде исцрпувачко и понекогаш само сакате да се качите во авион и веднаш да заспиете. Така, не само што не е добро вашите уши да заспијат пред полетувањето, туку сакате да запомните и дека безбедносниот брифинг е една од најважните фази на летот. Сакате да бидете сигурни дека сте целосно свесни и целосно внимателни во случај на вонредна состојба или во случај да треба да се евакуирате“, објасни Але.

https://www.tiktok.com/@wonderfullyale/video/7363675250480958750?embed_source=121374463%2C121433650%2C121404359%2C121351166%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_blank&refer=embed&referer_url=kajgana.com%2Fzoshto-nikogash-ne-treba-da-zaspiete-pred-da-poleta-avionot&referer_video_id=7363675250480958750

Спиењето додека авионот полетува исто така може да ве направи ранливи на баротраума на увото и нема да бидете будни за да се спротивставите на тоа. Според клиниката „Мајо“, голтањето и зевањето додека се качувате и спуштате може да помогне во тоа, но ако сте заспале на вашето место, нема да можете да си помогнете.

Але исто така ги советува луѓето да не пијат сопствен алкохол додека се во авион и да не одат боси во авионот.