Зошто полицијата дури пет пати ја повикала на информативен разговор мајката на малата Данка? Ова се КЛУЧНИТЕ причини за секојдневните сослушувања на Ивана Илиќ?

Ивана Илиќ, мајката на Данка Илиќ (2), девојчето на кое пред 5 дена и се губи секоја трага во дворот во Бањско поле, веќе пет пати била испрашувана во полиција. Расправата траеше со часови

Според досегашното пишување на Блиц, има две причини за ова – првата е за да се сети на сите детали од кобниот ден, а втората е затоа што на полицијата и е чудно што децата биле донесени на имотот на прошетка на дождлив ден.

Полицијата веќе петти ден интензивно трага по исчезнатото девојче. Се водат бројни разговори, се анализираат оперативни наоди, се прегледува и расчистува местото на исчезнувањето, но и се друго во Бањско поле, како и во околните градови. Полициската истрага се прошири и на езерото Бор, каде што надлетуваат хеликоптери МВР и ќе го набљудуваат поширокото подрачје околу просторот каде исчезна двегодишното девојче Данка Илиќ. 

Во исто време, мајката на Данка Илиќ со часови и часови минува во полиција каде е испрашувана за исчезнувањето на нејзината ќерка.

-Разговорите со мајката се водат одново и одново, со оглед на тоа дека таа последна ја видела Данка, важни се разговорите со неа за да се сеќава на секој детал, доколку поради шокот заборавила некој детал, сметајќи го за неважен, што всушност може да испадне многу важно за понатамошниот тек на истрагата – вели изворот на истрагата.

Зошто полицијата ја испрашува мајката на исчезнатото девојче Данка Илиќ

Полицијата има уште една причина за неколкудневно испрашување на мајката на девојчето.

Без разлика што Ивана со години не доаѓа на својот семеен имот, кој според полицијата и известувачите од местото на настанот е многу запуштен и недостапен.

На инспекторите им е чудно што децата ги носеле на семејниот имот, според мајката, да си играат и да се прошетаат, а денот кога исчезнала Данка бил многу дождлив ден.