Зуење во ушите – постои ли причина за загриженост?

0

Зуење во ушите или тинитус може да се појави во едното или двете уши и е многу чест проблем.

Според клиниката Мајо, оваа непријатна појава погодува околу 20 отсто од луѓето, а особено е честа кај постарите лица. Тинитусот обично е предизвикан од медицинска состојба како што е губење на слухот поврзано со возраста, повреда на увото или проблеми со циркулаторниот систем. За многу луѓе, тинитус се подобрува со третман на основната причина или други третмани кои ја намалуваат или маскираат бучавата, што го прави помалку забележлив.

Постојат два вида тинитус – субјективен, кога едно лице слуша звуци кои не се предизвикани од надворешен звучен стимул, и објективни, што е предизвикано од звук создаден од структури во близина на звукот (на пример, звук како резултат на мускулен спазам во средното уво или пулсирачки звук предизвикан од бучава од протокот на крв).

Иако во повеќето случаи тинитусот е безопасен и не претставува голем проблем освен непријатна сензација, понекогаш може да биде знак за сериозна медицинска состојба која бара третман.

Како што објаснуваат лекарите, најчестите причини за тинитус вклучуваат:

 • нарушување на циркулаторниот систем
 • употреба на одредени видови лекови
 • висок крвен притисок
 • акумулација на восок во ушите
 • стареење
 • проблеми со тироидната жлезда
 • нездрава исхрана
 • атеросклероза
 • мигрена
 • недостаток на спиење
 • премногу кофеин или алкохол
 • пушењето
 • проблеми со вилицата
 • повреди на вратот
 • Мениерова болест (болест на внатрешното уво што предизвикува вртоглавица)
 • алергии
 • анемија
 • прекумерна изложеност на бучава или гласна музика.