Играта „The Sims“ воведе трансродови ликови и лица со попреченост

Популарната игра The Sims неодамна на своите официјални профили објави дека ја надградила четвртата верзија, каде се додадени трансродови ликови и ликови со попреченост.

Речиси 10-годишната верзија на The Sims е ажурирана со нови приспособувања на карактери каде луѓето ќе можат да избираат ликови кои се трансродови или со попреченост, а познато е дека минатата година им дозволија на корисниците да ја променат сексуалната ориентација на ликовите.

Прилагодувањата за трансродовите ликови на играта сега вклучуваат хируршки зафати од трансродово отстранување на гради, асесоари и облека за обликување на својот ,,нов” пол.

Овие особини може да се применат на ликови кои се тинејџери но и на постари.

Други функции во најновото ажурирање на Sims 4 за оневозможени знаци вклучуваат медицински уреди како што се слушни помагала и монитори за гликоза.

The Sims 4 е многу стара игра, првично објавена во 2014 година, која имаше огромен број на ажурирања и пакети за проширување. Овие пакети за проширување го одржаа во живот, финансирајќи го и неговиот континуиран развој. Играта е достапна за Xbox и PlayStation конзоли и компјутер, а може да се игра и преку EA Play, која е вклучена во Xbox Game Pass Ultimate.