„ИДНИНАТА НА СРБИЈА Е ВО ЕУ“ Детали од телефонскиот разговор меѓу Вучиќ и претседателката на Европската комисија

0

Претседателот Вучиќ ја истакна решеноста на Србија да продолжи со реформските процеси со цел да се подобри животот на сите граѓани и да се постигне статус на полноправна членка на Европската унија.

Претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ, денеска телефонски разговараше со претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, со која размени мислења за актуелните состојби во регионот, продолжувањето на европскиот интегративен пат на Србија со неопходните реформите, како и текот на дијалогот меѓу Белград и Приштина.

Претседателот Вучиќ изрази благодарност до Европската комисија за помошта и поддршката во развојот и модернизацијата на енергетската и транспортната инфраструктура во Србија, како и за личната посветеност што претседателката на Комисијата Фон дер Лајен ја дава на европскиот пат на нашата земја.

Претседателот Вучиќ ја истакна решеноста на Србија да продолжи со реформските процеси со цел да се подобри животот на сите граѓани и да се постигне статус на полноправна членка на Европската унија.

Во таа прилика, претседателката на Европската комисија Фон дер Лајен истакна дека иднината на Србија е во ЕУ и повика на натамошни важни чекори на тој пат.

Претседателот Вучиќ го информираше претседателката Фон дер Лајен за состојбата на дијалогот меѓу Белград и Приштина и посочи дека Србија останува посветена на разговорите под покровителство на ЕУ и на изнаоѓање компромисно решение за нормализација на односите, со јасно наведени ограничувања, се со целта за зачувување на мирот и стабилноста и проширување на соработката во регионот .