ИЗМАМЕТЕ ЈА СРЕЌАТА СО НЕКОЛКУ ЧЕКОРИ – Со помош на овие трикови лесно можете да го зголемите бројот на хормони на среќа и задоволство

Еве како да се чувствувате среќни во моментов!

Среќата е чувство кое доаѓа како резултат на лачењето на хормоните за среќа и задоволство како допамин, ендорфин, серотонин и окситоцин.

Овие хормони се всушност супстанции кои создаваат пријатни чувства. Создавањето на овие хормони е под влијание на многу фактори како што се генетиката, исхраната и начинот на живот.

Допамин

Допаминот се смета за хормон за наградување, а неговото лачење е најсилно кога ќе постигнеме успех или некоја цел што треба да ја постигнеме. По добро завршена задача, живот или бизнис, нашето тело лачи допамин, што создава пријатно чувство на радост, победа и среќа.

Недостатокот на допамин се рефлектира во постојано чувство на тага, депресија, намалено либидо, безволност, несоница и помала деловна волја.

Како природно да го зголемите допаминот:

 • Јадете го омиленото уживање со задоволство
 • Слушајте музика со карактеристичен ритам
 • Погрижете се да имате најдобар можен сон
 • Завршете ги малите задачи што ќе си ги поставите

Ендорфини

Ендорфините имаат природна улога во намалување на болката, намалување на стресот и зголемување на чувството на задоволство. Ендорфинот исто така има слично дејство како опијатите, а во организмот се создава по потреба, во крајно пријатни или непријатни ситуации.

Ендорфинот е хормон број 1 кога станува збор за прекумерниот стрес, а неговото создавање често е во тешки ситуации, кога мислиме дека повеќе не можеме да издржиме одредена околност.

Како природно да го зголемите ендорфинот:

 • Вежбајте редовно и зголемувајте го интензитетот на тренингот со текот на времето
 • Воведете природни етерични масла базирани на цитрус во вашата дневна рутина
 • Јадете неколку коцки темно чоколадо неколку пати неделно
 • Воведете терапија со смеа, во друштво или со вашата омилена комедија

Серотонин

Серотонин е уште еден среќен хормон кој се нарекува и стабилизатор на расположението. Серотонинот е важен за квалитетен сон и општо чувство на среќа и радост.

Недостатокот на серотонин директно влијае на појавата на анксиозност и депресија – колку е помала, толку се поголеми шансите за создавање чувства на тага, безволност и безнадежност, чувства кои можат да доведат до клиничка депресија.

Како природно да го зголемите серотонинот:

 • Изложете се на сончевите зраци, барем една минута дневно
 • Внесете лесни прошетки во природа во вашата дневна рутина
 • Вежбајте медитација и вежби за дишење
 • Воведете кардио тренинг – трчање, возење велосипед или пливање

Окситоцин

Окситоцинот е хормон за поврзување кој се ослободува кога се чувствуваме добро со другите луѓе. Се нарекува и љубовен хормон. Окситоцинот се создава во мозокот, во делот наречен хипоталамус и е одговорен за нивото на задоволство, чувството на љубов и среќа.

Окситоцинот се лачи кога имате силни љубовни и партнерски односи, но и добри односи со семејството и пријателите и воопшто со луѓето.

Како природно да го зголемите окситоцинот:

 • Прегрнувајте се што повеќе со драги луѓе
 • Држете се за рака со вашиот партнер
 • Земете домашно милениче
 • Направете нешто убаво за саканата личност, како што се готвење вечера, подарок, излегување