Израелскиот министер за финансии: Газа ќе биде под контрола на нашата армија со години по војната

Радикалниот израелски министер за финансии, Безалел Смотрич, во интервју за израелскиот Канал 12 вести изјави дека, според него, најважно е што по војната нема да има Хамас во Газа и дека со години ќе има оперативна контрола од ИДФ.

„Денот потоа, најважно е да ги нема Хамас во Газа и да има оперативна контрола од ИДФ со години. Не е дека ќе го уништиме Хамас и ќе дојде друга организација“, рече Смотрич.

Тој рече дека влегувањето на гориво во Газа под никакви околности не доаѓа предвид бидејќи тоа не е „хуманитарен настан“.

Зборовите на министерот за финансии доаѓаат откако тој дејствуваше против трансферот на даночните пари на палестинската управа минатата недела. Во петокот, министерот за одбрана Јоав Галант јавно се изјасни против Смотрич, повикувајќи на трансфер на пари. Владата одлучи да ги префрли средствата, одбивајќи ја сумата наменета за Појасот Газа.

Прашањето на денот потоа, односно што ќе се случи по завршувањето на војната, е едно од клучните прашања на кои израелската влада се чини нема подготвен одговор. Според некои информации, постоеле идеи дека во Појасот Газа ќе бидат распоредени меѓународни сили или сили под контрола на Обединетите нации. Палестинските власти, кои делумно контролираат делови од окупираниот Западен Брег, претходно одбија да ја преземат контролата врз Газа како што е опишано од израелски тенкови и авиони.