Израелците бараат замена на Нетанјаху: Тие го сметаат него и владата за виновни за нападот на Хамас и сегашниот хаос

0

Речиси сите испитаници, 94 отсто од нив, сметаат дека владата мора да ја преземе одговорноста за безбедносните пропусти

Огромното мнозинство израелски Евреи веруваат дека владата и премиерот Бенјамин Нетанјаху се виновни за масовната инфилтрација на милитантите на Хамас во Израел и насилството што следеше, според анкетата објавена од „Дијалог Центар“ во четвртокот.

Дури 86 отсто од испитаниците, вклучително и 79 отсто од поддржувачите на владејачката коалиција, сметаат дека ненадејниот напад од Газа е резултат на неуспехот на раководството на земјата.

Речиси сите испитаници, 94 отсто од нив, сметаат дека владата мора да преземе одговорност за безбедносните пропусти што го овозможија нападот, а повеќе од 75 отсто од нив сметаат дека владата сноси најголем дел од одговорноста.

Резултатите од анкетата покажуваат и дека мнозинството од испитаниците сметаат дека премиерот Нетанјаху треба да поднесе оставка по завршувањето на операцијата Железни мечеви. Помало мнозинство, 56 отсто, смета дека Нетанјаху треба да се повлече од премиерската функција по завршувањето на војната, додека 28 отсто од гласачите на владејачката коалиција се согласуваат. Исто така, 52 отсто од испитаниците очекуваат оставка на министерот за одбрана Жоао Галант.

Повеќето испитаници изразија сомневање дека владата ќе води војна во Газа, иако анкетата беше спроведена пред поранешниот министер за одбрана Бени Ганц да се приклучи на владата на национално единство во средата навечер.

Анкетирани се 620 израелски Евреи од целата земја.