„ИЗРАЕЛ ИМА НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ?! Пензиониран полковник: Можеби имаат 200 боеви глави

Милан Јоловиќ , полковник во пензија, гостуваше во емисијата Усијање каде зборуваше за израелската копнена офанзива и стратегијата на двете страни.

Јоловиќ потоа се осврна на израелската страна, за која тврди дека има нуклеарно оружје.

– Израел е нуклеарна сила. Израел никогаш не објави или негираше дека поседува нуклеарно оружје. Се претпоставува дека има 200 стратешки боеви глави. Сите арапски земји знаат дека Израел има нуклеарно оружје. Тие исто така имаат потенцијал да произведуваат хемиско и биолошко оружје. Најверојатно го поседуваат – рече тој.

Потоа се осврна на Америка и нејзината интервенција на Блискиот Исток.

– Ако ја следиме ситуацијата во Америка. Точно е дека донесоа уште една борбена група носачи на авиони и 15 илјади војници. Но, ако ја следиме ситуацијата во Америка, популарноста на Бајден првпат во американската историја падна под 30 проценти. Незадоволството на американскиот народ е големо , а после тие антивиетнамски демонстрации во Америка, такви демонстрации до сега немало. Сега Америка се соочува со голем проблем. Ниту една земја во светот не може успешно да води војна без поддршка на јавното мислење. Сега Американците се обидуваат со своето присуство како постар брат и заштитник на Израел да им дадат информација дека ќе го штитат Израел. Сепак, тие нема да можат директно да се вклучат во овој момент. Можеби можат да ја искористат својата авијација за да бомбардираат некои герилски бази, но ако се вклучат во отворен конфликт, тоа сега е голем проблем – изјави Јоловиќ.

Јоловиќ тврди дека влегувањето на Иран во конфликтот дефинитивно ќе го означи почетокот на Третата светска војна.

– Ќе видиме како ќе се однесува Иран во иднина. Внесувањето на Иран во овој конфликт е дефинитивно Трета светска војна. Се поставува прашањето дали тоа започна на 24 февруари минатата година, но со влегувањето на Иран во овој конфликт дефинитивно ќе можеме да го кажеме тоа. Тогаш дефинитивно би се користело тактичко нуклеарно оружје. Не знам во која фаза е Иран во нуклеарната програма за да ја заврши, но верувам дека Израел ќе употреби нуклеарно тактичко оружје врз Иран и ќе го предупреди да не се обидува ништо.