“Изјавата на Путин ја замрзнува крвта во вените. Можно е навистина да верува во тоа, па и Сталин го направи истото”

0

„Можно е некој воен пропагандист да му ја пренесе оваа информација. Тој често се среќава со такви луѓе“

Познатиот аналитичар Александар Габујев, виш истражувач во меѓународната непартиска тинк-тенк организација Карнеги Фонд за меѓународен мир, во средата тврдеше дека постојат индиции дека претседателот на Руската Федерација моментално не е при здрав ум, пишува Sky News.

  • Изјавите на Путин за „украинските националисти“ кои пукаат во грб на украинските војници за да ги спречат да дезертираат, го опишуваат предизвикот со кој се соочуваат Киев и Западот: несовесен и емотивен лидер кој е заробен во ужасен информативен балон – рече Габујев, додавајќи дека Путин ова тврдење дека не докажал со ништо.
  • Путин знае за оваа практика благодарение на руската историја и декретот што (Јосиф Висарионович) Сталин го издаде во јули 1942 година. Дали Путин лажеше намерно? Не можеме да знаеме, но можно е тој навистина да верува во тоа – додаде аналитичарот.

Габуев рече дека изјавата на Путин за стрелачки одреди за дезертери не звучи како вообичаена лага, туку дека тоа е информација споделена со рускиот претседател од некој на кого му верува. Аналитичарот тврди дека од 2020 година Путин често разговара за клучните прашања со функционери од понизок ранг.

На пример, рускиот претседател во 2021 година тврдеше дека Европејците доаѓаат во Русија за да се вакцинираат против коронавирусот со руската вакцина Спутник и дека потоа добиваат лажни сертификати дека се вакцинирани со вакцината Фајзер. Овие Европејци наводно се занимавале со ова бидејќи повеќе и верувале на руската вакцина – рече Габујев.

Аналитичарот тврди дека е можно Путин за наводните стрелачки одреди за дезертери да го информирал руски војник или „воен известувач“, односно руски пропагандист. Габујев смета дека рускиот претседател редовно се среќава со такви луѓе бидејќи повеќе не им верува на своите генерали.

  • Зошто е тоа важно? Кремљ ќе донесе некои важни одлуки токму врз основа на информации како што е онаа за стрелачки одреди. Toa jа замрзнува крвта во вените – рече Габујев.

Аналитичарот смета дека Западот мора да го земе тоа предвид.

– Преценувањето на рационалноста на Путин и игнорирањето на неговото одвојување од реалноста може да биде крајно ризично, особено кога станува збор за одредување на границите што Москва е подготвена да ги премине – заклучи Габујев.