„ИМАМЕ САМО ЕДЕН СЛИЧЕН СЛУЧАЈ“, Тома Фила за масакрот во Рибникар: Семејството морало да види – убивал од овие мотиви

0

Адвокатот на Том Фила смета дека момчето кое го изврши масакрот во училиштето „Владислав Рибникар“ има одредено растројство.

По смртта на десеттата жртва од масакрот во училиштето „Владислав Рибникар“, јавноста е во уште поголем страв, а многумина се прашуваат каков е статусот на момчето и дали постои можност да биде ослободен.

Том Фила проговори за тоа што го чека момчето кое уби девет негови врсници и чувар:

„Се крие за да не се види дека има пореметување, како што рече психологот, нарцисоидно растројство. Во тоа ќе биде вклучена и Бранкица Јанковиќ, а таа има преглед на целата ситуација. Имаме само еден случај кој е сличен на овој. Тој дефинитивно има убиено од нарцисоидни причини“, вели Фила и смета дека семејството сигурно го забележало отстапувањето на момчето од нормалноста.

„Во стрелиштето дури сега се воведува ред за да не се дозволува присуство на малолетници во такви објекти. Стражарот треба да биде со децата, да ги слуша нивните потреби, да биде тука за нив. Според законот, момчето нема врска со оној што уби луѓе во Младеновац. Тој ќе добие 20 години! Вие не сте биле во затвор а да сте биле немаше да кажете дека се тоа малку! Сите што издржаа 20 години се вратија како школки од луѓе“, изјави Фила за Курир.

Фила верува дека 20 години може да бидат доволни за да се промени личноста.

“По 20 години нема ништо за него. Ако сака да направи нешто. Доколку утврдат дека не е разумен, ќе оди во институцијата Ковин и ќе биде таму до крајот на животот, исто како момчето убиец од основното училиште Владислав Рибникар“, рекол Фила.

Повтори дека не треба да се споредува убиството од Младеновац и трагедијата во Врачар.

„Дали треба да се помести старосната граница? Кога почнавме да зборуваме за тоа во 1991 година, мислев дека треба. За тоа треба да одлучат психијатри и психолози. Има некои кои предлагаат да се намали границата на шест години! Казните ништо не решаваат, затоа што ако тие делуваат требаше за секое кривично дело ќе се воведе казнена политика. Се решава така како што психијатрите велат дека воспитувањето на детето почнува од првиот ден! Образованието и професијата се дури втора куќа! Ако им дадете позитивни примери и не се карате пред детето, таму е почетокот!“, нагласува Фила и додава:

Што и да се случи, ова не смее да се заборави! А најважно е медиумите да испраќаат само проверени вести!“, заклучи Фила.