Имате грип или настинка? Избегнувајте ги овие намирници бидејќи може да ги влошат симптомите на болеста!

0

Јадењето храна богата со хранливи материи е корисно без оглед на видот на болеста, но не сите намирници се создаваат еднакви

Кога имате грип или настинка, може да изгледа дека ништо не може да ви помогне да се чувствувате подобро или полошо. Сепак, доволно чудно, некои намирници всушност можат да ги влошат симптомите на грип без да го сфатите тоа. Грипот често го отежнува јадењето, бидејќи симптомите може да предизвикаат гадење или стомачни симптоми. Гадење може да ја намали желбата за јадење, а гастроинтестиналните симптоми како повраќање и дијареа може да се активираат ако храната се консумира прерано.

Јадењето храна богата со хранливи материи е корисно без оглед на видот на болеста, но не сите намирници се создаваат еднакви. Иако удобната храна е она што го сакате кога не се чувствувате добро, тоа нема нужно да ве натера да се чувствувате подобро. Овие четири намирници треба да ги избегнувате кога имате грип или настинка, пишува Health . 

Дали мислите дека ракијата ви помага при настинка? Размислете повторно…

Мрсна храна

Кога страдате од стомачни проблеми, но и кога имате температура, обидете се да избегнувате храна која тешко се разградува и која е штетна за вашиот гастроинтестинален систем. Треба да избегнувате или ограничите храна богата со заситени масти, како и пржена, мрсна храна.

Слатка храна или слатки пијалоци

Можеби мислите дека овошните сокови богати со витамин Ц се вашата најдобра опција кога сте болни, но повеќето од овие опции не се хранливо богати и можат да направат хаос на вашата моментална состојба. Пијте вода, избегнувајте слатки и одморете се, и телото и духот.

Тешко сварливи зрна

Грипот повремено предизвикува стомачни тегоби, па затоа се препорачува да се придржувате до лесно сварлива храна како што се едноставни/рафинирани јаглехидрати. Храната како суви солени крекери, тост и переци се лесни за вашиот стомак и најверојатно ќе бидат „толерирани“ кога имате грип.

Кофеин пијалоци и алкохол

Зголемена температура и зголемено потење… Во овој случај мора да внимавате на дехидрацијата на организмот. Особено кога имате температура. Кофеинот и алкохолот може да ги влошат вашите симптоми (особено оние поврзани со стомачни проблеми), и поради оваа причина се препорачува да пиете вода и да консумирате други бистри течности во текот на денот за да останете хидрирани.