Имаше 3 жени а сакаше мажи! Љубовниот живот на Александар Македонски и денес на сите ги интересира, а на неговиот однос кон жените сите му се возхитуваа

Сè што денес знаеме за приватниот живот на Александар Македонски доаѓа главно од антички извори. За време на својот краток живот се оженил три пати – еднаш поради љубов со Роксана, додека два пати се оженил од политички причини, со Статира и Парисатида. Полигамијата била вообичаена меѓу членовите на македонското кралско семејство, бидејќи тие ги користеле браковите за градење сојузи.

Односите со жените не беа ограничени на брак. Според Плутарх, тој имал врска со Персијката Барсина пред неговиот прв брак. Некои автори тврдат дека Александар Велики бил резервиран кога станува збор за жените бидејќи не сакал да биде премногу агресивен. Всушност, тој имал таква аверзија кон искористувањето на своите партнери што дури и Филип и Олимпија биле загрижени и не биле сигурни дека ќе може да создаде наследник.

Исто така, важно е да се забележи социјалниот контекст на времето кога наметнувањето на сексуалната волја се сметало за природно, но Александар отстапил од оваа шема. Покажуваше самоконтрола и внимание на своите партнери, што неговите пријатели го одобруваа, па дури и му се восхитуваа.

Имаше три жени и дали беше хомосексуалец?

Постојат тврдења за хомосексуалноста на Александар, но нема директни докази. Атенеј, римски писател, го цитира Дикеарх дека Александар се интересирал за мажи. Гласините за хомосексуалност најмногу се поврзуваат со неговиот близок пријател и генерал Хефестион, но нема конкретни докази, додека се чини дека бил интимен со неколку мажи, вклучувајќи ги Багоеус, Ексипинус и Хектор.

На крајот на краиштата, античките извори нудат севкупен приказ за личниот живот на Александар, но со оглед на времињата и општествените норми, можеби многу останува скриено или изменето, оставајќи ја вистинитоста на нивните записи за него под знак прашалник.